Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Orkid’in “Utancı ortaya çıkar” reklam filmi Türkiye’de kadınların yaşadığı problemleri yansıtmaktan uzak

Türkiye’de yaşayan kadınlar marketten ped aldığında, ürünün görülmemesi için her zaman siyah poşete koyulmasıyla ya da gazete kağıdına sarılmasıyla karşı karşıya kalıyor. Hijyenik ped markası Orkid, Türkiye’de yaşanan sözkonusu bu “utanç” ile ilgili bir reklam filmi yayınladı. Ped markası, ambalajını gazete şekinde hazırladı.

Reklam filmi, “Utancı ortaya çıkar” fikriyle, Türkiye’de insanların asıl utanç duyması gereken duygunun ped olmadığını, kadınların her gün karşılaştıkları eşitsizlikler olduğunu vurguluyor.

https://www.youtube.com/watch?v=WFcCvFlTpKI
Orkid’in “Utancı ortaya çıkar” başlıklı reklam filmi.

“Haberlerin kadına karşı şiddet, ayrımcılık ve haksızlık dolu olduğu bir toplumda hijyenik ped satmak utanç verici değildir” ifadesiyle başlayan reklam için özel ambalaj hazırlandı. Reklamda yer alan gazete manşetlerin arasında, “Türkiye cinsiyet eşitliğinde 130’uncu sırada, Mecliste kadın milletvekili oranı yüzde 17” gibi başlıklar yer alıyor. Peki bu manşetler Türkiye’de yaşayan kadınların sorunlarını tam olarak gösteriyor mu?

Ambalajda ve reklamda yer alan manşetler şöyle:

BBC: “Mecliste kadın milletvekili oranı yüzde 17”

Euronews: “Türkiye cinsiyet eşitliğinde 130’uncu sırada”

NTV: “Yönetici pozisyonundaki kadın çalışan oranı yüzde 16,7”

Habertürk: “Kadın istihdam oranı erkeğin yarısı”

Doğruluk Payı: “Türkiye’de 10 kadından biri okuma yazma bilmiyor”

Vatan: “Dünya genelinde ev işi yükü 2050’ye kadar kadınlarda”

Fufusworld.com: “Kızlar hijyenik ped alamadıkları için okula gidemiyor”

Sputnik: “Kadınlar, erkeklerle ücret eşitliği için 217 yıl bekleyecek”

Medyascope olarak, kadın cinayetlerinin çetelesini tutuyoruz. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal geçen yıl, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü’nde Türkiye’de her üç günde iki kadının erkek şiddetinden dolayı öldüğünü belirtmişti. 2019 yılının ilk dokuz ayında 347 kadın erkek şiddetinden dolayı hayatını kaybetti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 2018 yılında 317 kadın cinsel saldırıya uğradı. 2018 yılında Ajans Press, İngiltere merkezli “Girls Not Brides” isimli sivil toplum örgütü ve medya yansımalarından çocuk gelin vakalarını inceledi. Verilere göre, Avrupa’da erken yaşta evliliklerin en çok görüldüğü ülke Türkiye.

Kadınlar hayatlarında, reklam filminde gösterilenden çok daha fazlasıyla mücadele etmek zorunda kalıyor. Reklam filmi, cinsiyet eşitsizliğinin sadece küçük bir bölümüne ışık tutulmasına rağmen sosyal medyada olumsuz eleştirilerle karşılaştı.

Sosyal medya kullanıcıları arasında reklamı “doğru” bulanlar kadar beğenmeyen, eleştirenler de var. Beğenmeyenlerin bir kısmı “Türkiye’de pedlerin gazete kağıdına sarılmadığını”, bu ambalajla Türkiye’nin aşağılandığını savundu. Peki reklamda anlatılmak istenen pedlerin sadece gazete kağıda sarılması mıydı? Firma, tepkiler üzerine bir açıklamada bulundu.

Orkid firmasının yayınladığı açıklama şöyle:

“Türkiye’de Orkid markası için tasarlanan mağaza içi kampanyası, Türkiye’de ve dünyada kadınların yaşadığı damgalanma, ekonomik kısıtlar nedeniyle hijyenik pede erişememe ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet de dahil olmak üzere bazı ciddi sorunlara ışık tutmak amacını taşıyordu. Bu sorunlar nadiren tartışılıyor, genellikle utanç duygusuna dönüşüyor ve genç kızlar, kadınlar ve aileleri için hayat boyu karşı karşıya kalacakları konuları oluşturuyor.

Fikrin uygulanmasında niyetimizi tam olarak yansıtamadığımızı görüyoruz ve herhangi bir yanlış anlaşılmaya sebep olduysa bundan dolayı da üzgünüz. Ancak sözkonusu video, bir yaratıcı endüstri etkinliği için özel olarak, yerel ajansımız tarafından mağaza içi kampanyamızı anlatmak amacıyla, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan bir başvuru filmidir.

Orkid, olumlu yönde gelişmeye katkıda bulunabilmek için fırsatları değerlendirmek amacıyla çalışan ve bu amaç doğrultusunda da 2018 yılında Türkiye’de ekonomik kısıtlar nedeniyle pede erişemeyen kız çocuklarının eğitimlerine devam edebilmelerine destek olabilmek için 4 milyondan fazla ped bağışı yapmış bir markadır. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

İlgili haberler:

İstatistik değil, insan: Ağustos 2019’da öldürülen kadınların hikayesi

Medyascope’un Denizli izlenimleri: Hafize ağır yaralı; “Kan kokusu hâlâ burnumuzda”

Medyascope Eskişehir’de satırlı saldırıya uğrayan Ayşe Tuba Arslan’ın ailesiyle görüştü: “Bu şiddetin durması için daha kaç Tuba’nın canı yanması, ölmesi lazım?”

Kadın olmak için en iyi ve en kötü ülkeler açıklandı: Türkiye 167 ülke arasında 114. sırada

İstatistik değil, insan: Eylül ayında öldürülen kadınların hikayesi

AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde hayatını kaybeden Nadira Kadirova: “Çok kötü şeyler oluyor, ölmek istemiyorum!”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.