Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Devlet, öğrenci yurdunu vakfa verdi, kendi kiraya çıkıyor

İstanbul’un en büyük öğrenci yurtlarından Altunizade Kredi ve Yurtlar Kurumu Erkek Öğrenci Yurdu 2016’da Mahmud Esad Coşan Eğitim, Kültür, Dostluk ve Yardımlaşma Vakfı’na devredildi ve yıkıldı. Kullanımı için “kamu yararı”nın şart koşulduğu alanı, artık vakfa ait özel bir eğitim kurumu kullanacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kendisine ait öğrenci yurdunu bir vakfa verirken, yurt ihtiyacının başka bir yerde kira yoluyla karşılanacağını söylüyor. 

İstanbul Üsküdar’da bulunan Altunizade KYK Erkek Öğrenci Yurdu’nun 1812 ada, 90 parselde bulunan arazisi 1890’larda bir Ermeni’ye aitti ve daha sonra bu arazi Hazineye verildi. Hazine adına kayıtlı alanda 1983’te Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğü tarafından erkek öğrenci öğrenci yurdu yapıldı.

Mahmud Esad Coşan Eğitim, Kültür, Dostluk ve Yardımlaşma Vakfı, 3 Mart 2015’te, bine yakın öğrenciyi barındıran, biri yemekhane olmak üzere toplam dört binanın yer aldığı yurt yerleşkesinin bulunduğu alanın 30 yıl süreyle kendilerine tahsis edilmesini talep etti. 

Mahmud Esad Coşan Eğitim, Kültür, Dostluk ve Yardımlaşma Vakfı’nın alanın kendilerine tahsis edilmesi talebini içeren dilekçesi.

Yurt deprem riski taşıdığı için kapatılıp yıkılmış

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı KYK Genel Müdürlüğü de İstanbul Valiliği’ne yolladığı yazıda söz konusu binaların ekonomik ömürlerini tamamladığı ve depreme dayanıksız olduğu için 23 Temmuz 2014’te hizmete kapatıldığı açıklandı. KYK tarafından binaların deprem riski taşıması ve deprem güçlendirme maliyetinin fazla olması nedeniyle öğrenci yurdu olarak kullanılamayacağının iddia edildiği yazıda ayrıca, öğrenci yurdu olarak yeni yurt binalarının kiralanacağı vurgulanıyor. KYK yetkilileri kuruma ait öğrenci yurdunu bir vakfa verirken, yurt ihtiyacının başka bir yerde kira yoluyla karşılanacağını söylüyor. 

Alanın vakfa tam devri ise Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nün kendilerine ait tahsisin kaldırılarak vakfa verilmesini talep etmesi sonucu 6 Aralık 2016’da gerçekleşti. 

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nden İstanbul Valiliği’ne gönderilen, bakanlığın ilgili alanın vakfa tahsisi konusunda talebinin bulunduğu yazı.

Kamu yararı değil özel eğitim

Alanın tapu kaydında, belirtilen bölgenin kamu yararı dışında kullanılamayacağı şerhi bulunuyor. Ancak burada Mahmud Esad Coşan Vakfı’na ait ASFA okulu açılarak “özel eğitim” verilmesi planlanıyor. 

Barbaros Mahallesi sakinleri ise hafta içinde yaptıkları açıklamada erkek yurdunun yerine yine gençlerin, çocukların yararlanabileceği, devlet güvencesi altında bakanlığa bağlı bir yurt yapılabileceğini, eğer yurt yapılmayacaksa bile afet sonrası için toplanma alanı olarak kullanılması gerektiğini belirtti.

İmar planında değişiklik, kişiye özel haklar…

Açıklamada, alanın kamusal kullanım amacının dışına çıkılarak, bir vakfa ve bir kişiye özel eğitim alanı haline getirildiği belirtilirken tahsis işleminin iptali ve imar plan değişikliğinin iptali konularında dava sürecinin de sürdüğü özellikle vurgulandı.

Mahalle sakinleri, 2 Kasım’da yaptıkları açıklamada, tahsis sonrasında inşa edilecek binanın imar mevzuatına aykırı olduğunu, buraya daha büyük bir binanın yapılmak istendiğini de iddia ediyor: “Kişiye özel imar planı değişikliği yapıldığı kanaati hasıl olmuştur. Bulunduğu bölgede hiçbir arazinin sahip olmadığı özel haklara sahip kılınmıştır. İmar hakkını artırmak için imar planında da değişiklik yapılmıştır.” 

Yurdun yıkılmasının ardından alan, şu anda otopark olarak kullanılıyor.

Yurdun yıkılmasının ardından sözkonusu alan, halen otopark olarak kullanılıyor.

Alanın bitişiğindeki ASFA okulları ile birleştirilecek mi?

ASFA Okulları 1987 yılında, Nakşibendi tarikatı şeyhi Prof. Dr. Mahmud Esad Coşan’ın Üsküdar’da başlattığı bir proje. 1991 yılında Halil Necati İlkokulu ve Ortaokulu, 1994’te Ahmet Mithat Anadolu Lisesi, 2005’te Fen Lisesi ve Gönül Aydınlığı Çocuk Kulübü ile faaliyetlerine devam ediyor. ASFA eğitim kurumları, satın alınan yurt ile aynı sokakta, hatta bu alanın hemen bitişiğinde yer alıyor. Mahalle sakinleri bu iki bitişik yerin birleştirilerek özel bir eğitim kompleksine dönüştürüleceğini iddia ediyor.

2001 yılında hayatını kaybeden ve İskenderpaşa Cemaati’nin lideri sayılan Prof. Dr. Mahmud Esad Coşan’ın fikir ve değerlerini devam ettirmek amacıyla kurulan Esad Coşan Eğitim, Kültür, Dostluk ve Yardımlaşma Vakfı, eğitim ve öğretim alanındaki faaliyetlere öncelik ve ağırlık veren, her seviyede eğitim ve öğretim faaliyetlerini destekleyen bir vakıf.

Mahmud Esad Coşan Eğitim, Kültür, Dostluk ve Yardımlaşma Vakfı, 12 Kasım 2019 Salı günü, haberimize şu açıklamayı gönderdi:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.