Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeniden görülen “darbe çağrışımı” davasında tahliye edilen Ahmet Altan: “O kadar mutlu çıkamıyorsun, binlerce masum yatıyor içeride”

23 Eylül 2016’dan bu yana tutuklu bulunan gazeteci-yazar Ahmet Altan, 1138 gün sonra Silivri Cezaevi’nden çıktı. Jandarma eşliğinde Karbey Sosyal Tesisleri’ne getirilen Ahmet Altan‘ı burada kardeşi Mehmet Altan, kızı Sanem Altan, yakınları ve gazeteci Hasan Cemal karşıladı.

“Yıllarım kaybolmadı, yıllarımın kaybolmasına izin vermedim, kitaplar yazdım”

Ahmet Altan tahliyesinin ardından yaptığı ilk açıklamada “O kadar mutlu çıkamıyorsun. İçeride kalan çocuklar var, binlerce masum yatıyor içeride sevinemiyorsun. Bu şartlarda kalmak, yolcu etmek daha iyi. Ben yolcu ettim, onlar için mutlu oluyorsun. Çocuklar suçsuzlar ve içeride kalıyorlar. Yıllarım kaybolmadı, yıllarımın kaybolmasına izin vermedim, kitaplar yazdım. En çok gökyüzüne bakmayı ve insanları özledim” dedi.

Nazlı Ilıcak: “Cezaevinde kalanları Allah kurtarsın. Lütfen onları unutmayın olur mu.”

Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan Nazlı Ilıcak da saat 23.00’te tahliye edildi.

Ilıcak’ın ilk sözleri, “Cezaevinde kalanları Allah kurtarsın. Lütfen onları unutmayın olur mu” oldu.

Haklarında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yapılan yeniden yargılamada Ahmet Altan “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek yardım” suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmış, suçun niteliği ve tutuklulukta geçirdiği süre göz önünde bulundurularak adli kontrolle tahliyesine karar verilmişti. Nazlı Ilıcak da “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek yardım” suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çaptırılmış, suçun niteliği ve tutuklulukta geçirdiği süre gözetilerek adli kontrolle tahliyesine karar verilmişti.

Mahkeme, tutuksuz yargılan Mehmet Altan hakkında ise beraat kararı verdi.

Ilıcak’a indirim uygulandı, Altan’a uygulanmadı

Tutuklu sanıklardan Ahmet Altan’ı, “üye olmamakla birlikte silahlı terör örgüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan önce 7 yıl hapis cezasına çarptıran, bu cezada sanığın toplum üzerindeki etkisi ve bulunduğu konuma göre indirim uygulamayan heyet, Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 5. maddesi kapsamında yarı oranında arttırdığı cezayı 10 yıl 6 ay hapis cezasına çevirdi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Nazlı Ilıcak’ı da, aynı suçtan önce 7 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığın toplum üzerindeki etkisi ile bulunduğu konuma göre indirim uygulamadı. TMK’nın 5. maddesi kapsamında yarı oranında artırdığı cezayı 10 yıl 6 ay hapis cezasına çeviren heyet, Ilıcak’ın yargılama sürecinde pişmanlık duyduğunu belirtmesini lehine takdiri indirim sebebi sayarak bu sanığın 8 yıl 9 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Tutuksuz olarak yargılanan Mehmet Altan ise cezalandırılmasına yeter, kesin, inandırıcı ve şüpheden uzak delil elde edilememesi, suç işlendiğinin sabit olmaması gerekçeleriyle beraat etti. Mahkeme, Altan’ın adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına, sanığa 5 bin 450 lira avukatlık ücreti ödenmesine ve beraat ettiği için tazminat isteme hakkının bulunduğunun belirtilmesine de karar verdi.

Yazıcı, Şimşek ve Özşengül’ün tutukluluğu devam ediyor

Mahkeme heyeti, “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan yargılanan ve takdiri indirim uygulamadığı diğer tutuklu sanıklardan Fevzi Yazıcı ve Yakup Şimşek’in 11 yıl 3’er ay, Şükrü Tuğrul Özşengül’ün ise 12 yıl hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı.

Ne olmuştu?

Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu altı sanık, 16 Şubat 2018’de “cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Karar, Yargıtay tarafından bozulmuştu. Yüksek Mahkeme, sanıkların “anayasayı ihlal” suçunu işlediklerinin kanıtlanamadığını belirtmişti. Yargıtay’ın kararının ardından Mehmet Altan tahliye edilmiş, diğer sanıkların tahliye talepleri ise reddedilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.