Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğanın ve emeğin sömürüsüne son: Ekoloji Politik konferansı İstanbul’da başladı

Türkiye ve dünyadan ekolojik mücadele deneyimlerinin iki gün boyunca tartışılacağı “Ekoloji Politik” konferansı, Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde başladı. Politik bir ekolojik mücadele oluşturma hedefiyle düzenlenen konferans, Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinden ekoloji hareketi temsilcilerini bir araya getirdi.

Konferansın ilk günü “Doğal Varlıklarımızın Talanına Son” başlığıyla 10.30’da başladı. SOS Khalkidiki’den katılan Nikos Anastasiadis, Yunanistan’daki ekoloji mücadelesi deneyimlerini paylaştı.

Taksim Dayanışması adına konuşan Mücella Yapıcı, Gezi İsyanı’nı hatırlatarak “Yeniden başlamak için önce nerede olduğumuzu bilmek gerek. Ama yine de çok güzel bir sloganımız var: Bu daha başlangıç mücadeleye devam” dedi. 

Ardından Ege Çevre ve Kültür Platformu adına söz alan Alime Yalçın Mitap, 1990’lı yıllarda itibaren Ege’deki ekoloji deneyimlerini aktardı. Mitap, “Bizi taşlayan madenciler, köylüler bugün direnişimizin içindiler. Doğanın talanı artık herkes tarafından fark ediliyor” diye konuştu.

Büyük Menderes İnisiyatifi’nin talana karşı mücadelesini ve bölgedeki son durumu ise Mehmet Zencir aktardı.

Kaz Dağları ve Yukarı Fırat Havzası’ndaki siyanürlü altın işletmeciliğine ve Sinop’ta nükleere karşı mücadele deneyimleri de konferansın ilk gününün konuları arasındaydı.

İlk oturumun kolaylaştırıcısı Cemalettin Küçük, konferansı Medyascope’a anlattı. “Türkiye’deki doğa katliamına sadece iktisadi olarak karşı çıkılarak mücadele edilemeyeceğini” belirten Küçük, “Doğanın katlinin karşısında durabilmenin tek gerçeği bu konuyu politik olarak ele almaktır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.