Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şükrü Sina Gürel, Osman Korutürk, Uluç Özülker ve Oğuz Demiralp, Erdoğan-Trump görüşmesini Medyascope’a değerlendirdi: “Trump, Türkiye’nin ABD’de konuşabildiği tek muhatap”

Eski dışişleri bakanlarından Şükrü Sina Gürel, emekli büyükelçiler Osman Taney Korutürk, Uluç Özülker ve Oğuz Demiralp, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’da gerçekleştirdiği görüşmeyi Medyascope’tan Özgür Özdemir’e değerlendirdi.


“Ülke çıkarları ve kişisel çıkarlar birbirine karıştırıldı”

Eski dışişleri bakanlarından Şükrü Sina Gürel, son dönemde ülke çıkarları ve kişisel çıkarların birbirine karıştığını belirtti ve şunları söyledi: “Görüşmeden bir şey çıktığını zannetmiyorum. Görüşmenin neden yapıldığını da anlamadım. ABD’nin Doğu Akdeniz ve Suriye’deki tutumu belli. ABD, Suriye’de terör örgütü ile müttefiklik ilişkilerini sürdürüyor. Bunları görüp ‘Mektubu takdim edeceğim’ diye ABD’ye gitmenin bir âlemi yoktu.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın iç ve dış politikada zor günler geçirdiğini belirten Gürel, “Kişisel bir dış politikadan dolayı yanlışlar yapılıyor. Türkiye’nin, cumhuriyetin kurumsal dış politikasını uygulaması gerekiyor. Yine kişisel meseleler konuşuldu. İki lider de içeride ve dışarıda zor günler geçiyorlar. Trump da iç kamuoyuna ‘Türkler’e sizin istediklerinizi söyledim, senatörleri de çağırdım, boyun eğdirdim’ gösterişini yapmak istedi. Bizim cumhurbaşkanımız da ‘Trump ile görüşürüz, onunla iyi ilişkiler sayesinde Türk-Amerikan ilişkilerini düzeltirim’ gösterişini yapmak istedi ancak bu meseleler böyle çözülmez” dedi.

“İki lider de basına güvenmiyor”

Şükrü Sina Gürel, basın toplantısında yaşananlara dair ise, “İki liderin de ortak noktaları var. İkisi de özgür basına güven duymuyor. Demokratik uygulamalara uzak ve hiçbir eleştiriye tahammül etmeyip karşıtlarını düşman görme eğilimindeler” diye konuştu.

“Kişisel konular ülke konularının önüne geçiyor”

Erdoğan-Trump görüşmesinde kişisel konuların ülke gündeminin önüne geçtiğini söyleyen emekli Büyükelçi Osman Taney Korutürk ise şunları kaydetti: “Dış politikada başarı için sadece dil bilmek yetmez. Burada mesleki bir algı olması lazım. Eskiden böyle görüşmelerde meslekten mutlaka üst düzey diplomatlar da olurdu. Doğrudan doğruya kişisel düzeyde dış politika yapılıyor. Kişisel konular ülke konularının önüne geçiyor.”

İkili görüşme sonrası gerçekleştirilen basın toplantısında yaşananlara da değinen Korutürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tür görüşmelere artık gazeteciler seçilerek alınıyor. Oraya gidenlerden ‘dost’ olmayan gazeteci yoktu zaten. Soru sormak için bile ‘dostlar’ arasında daha ‘dost’ birisi seçiliyor. O da cumhurbaşkanına soru soramıyor.”

“Cumhurbaşkanının ziyareti çözümden ziyade diyaloğun devamı için yapıldı”

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, görüşmenin amacının iki ülke arasındaki diyaloğun devamı olduğunu belirtti. Özülker, “İki liderin yapacağı görüşme için ön hazırlık yapılırken de bir şey çıkmayacağı çok netti ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’ye gitmemiş olsaydı Türkiye-ABD ilişkileri hakkında bugün farklı noktada olurduk. Ciddi bir kırılma yaşanacaktı. Cumhurbaşkanının ziyareti ile çözümden ziyade diyalogun devamı temin edildi” dedi.

“Trump, Türkiye’nin ABD’de konuşabildiği tek muhatap”

ABD liderinin ülkesinde zor günler yaşadığını belirten Özülker, “Trump, Senato ve askerler ile ciddi şekilde sorun yaşıyor. Kendisi şu an topal ördek durumunda. Erdoğan ile iyi ilişkilere sahip. Aynı zamanda, stratejik önemde olduğunu bildiği için Türkiye’yi Rusya’ya kaptırmak istemiyor. ABD’deki yetkililer ise Trump’ın üzerindeki baskıyı artırmanın yolunun Türkiye’den geçtiğini düşünüyor. Türkiye’nin ABD’de konuşabildiği tek muhatabı Trump’tır. ABD’de Türkiye karşı açık düşmanlık var. Trump ile diyaloğun kesilmesi, doğrudan doğruya Türkiye-ABD ilişkilerine ciddi zarar verir” dedi.

“Türk diplomasinin bu durumda olması beni üzüyor”

Emekli Büyükelçi Oğuz Demiralp ise Donald Trump tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderilen mektubu hatırlatarak şöyle konuştu: “Bu görüşmeden bir sonuç çıkmadı. Basın açıklamalarına bakılırsa bir konuda anlaşma olmadığı anlaşılıyor. Türkiye birçok sorunu halledeceği beklentisiyle görüşmeye gitti ancak bunların hiçbirinin gerçekleştirilmediği anlaşılıyor. Basın açıklamasında Trump’ın yenilir yutulur olmayan mektubuna dair ‘Takdim ettim’ ifadelerinin kullanılması ve Türk diplomasinin bu durumda olması beni üzüyor. Türkiye kendi coğrafi durumunu akıllı kullanırsa avantaj sağlar ancak dengeleri tutturamadığı zaman sorunlar yaşıyor. Bugün yaşadığı şey bu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.