Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Mültecilerin kapalı gözetim merkezlerinde tutulması hukuk dışı olarak hızlıca geri gönderilmelerine de sebep olacak”- Begüm Başdaş ile söyleşi

Yunanistan’da geçen temmuz ayında yapılan erken seçim sonucunda tek başına iktidara gelen Yeni Demokrasi (ND) Hükümeti, Midilli, Sisam ve Sakız adalarındaki kamplarda bulunan mültecilerin 2020’nin ilk aylarına kadar ana karada yapılacak kapalı kamplara yerleştirileceğini açıkladı.

Yunanistan’da mülteci kamplarında da çalışmalar yürüten Berlin Humboldt Üniversitesi Araştırmacısı Dr. Begüm Başdaş, Yunan hükümetinin mültecilerle ilgili son kararını Medyascope’a değerlendirdi. Başdaş, mültecilerin kapalı gözetim merkezlerinde tutulmasının hukuk dışı geri göndermeleri hızlandıracağını söyledi.

Yeni Demokrasi Partisi’nin daha seçim propaganda sürecinde mültecilerle ilgili kapalı kamplar yapacaklarına dair söylem ürettiğini hatırlatan Başdaş, bunun yalnızca ana karada yürütülecek bir çalışma olmadığını, adalarda da bu kapalı kampların yapılmasının tartışıldığını belirtti.

Sisam belediye başkanının bu hafta istifa ettiğini söyleyen Başdaş, istifa kararında adaların mülteciler için bir cezaevi gibi görülmesinin adalardaki turizmi olumsuz etkilemesinden duyulan rahatsızlığın etkili olduğunu vurguladı. Başdaş ayrıca, hükümetin adalarda gözaltı merkezleri kurulacak alanlarla ilgili yerel halk ve yerel yönetimlerle istişare edilmeden aldığı kararların halkta tepki yarattığını belirtti.

Başdaş, kapalı kamplar meselesinin geçen ay ortaya atılan yeni uluslararası koruma kanunu çerçevesinde hazırlanan hukuksal değişimle birlikte düşünülmesi gerektiğini vurguladı. Yunanistan’ın ana karada bu tarz kapalı kampları kaldıracak ekonomik kapasitesinin olmadığını söyleyen Başdaş, 2009 yılında kapatılan Pagani gözaltı merkezinde çok fazla hak ihlali vakası yaşandığına dikkat çekti.

“Kapalı kamplar şık cezaevleri gibi gösteriliyor ki şık cezaevi olamaz”

Başdaş, mültecilerin şu anda da kamplarda çok ciddi fiziksel ve psikolojik sorunlarla boğuştuğunu ve zaten tehdit altında olan mültecilerin kapalı yerlerde iyice korunaksız bir duruma mahkûm edileceğini söyledi.

Gözaltı merkezlerinden izinsiz giriş çıkışın geri gönderilme sürecinin başlatılmasına sebep olduğunu söyleyen Başdaş, “Mülteciler şu anda gösterilen yerlere gitmeyi kabul etmezlerse bu da onlar için geri gönderilme sürecini başlatabilir” dedi.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis: “Yunanistan Avrupa’nın park alanı değildir”

Başdaş, Yunanistan’ın Avrupa’ya mülteciler konusunda bir anlamda meydan okuduğunu, Avrupa Birliği’nin gözaltı merkezleriyle ilgili nasıl bir finansal destek sağlayacağının ise belli olmadığını belirtti.

Atina hükümetinin bu hafta, mülteci hakları için çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili de bir açıklama yaptığını anımsatan Başdaş, “Bu açıklamada kapalı kamplarda yalnızca devletin uygun gördüğü sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini sürdürebileceği belirtildi. Halihazırda bunların hangi kuruluşlar olduğu da belli değil” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.