Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmamoğlu’ndan Bakan Turhan’a Kanal İstanbul yanıtı: “Yine söylüyorum içeriği boş, talihsiz bir Ulaştırma Bakanı açıklaması daha”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul projesiyle ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini belirterek, İBB ile işbirliği protokollerinin imzalandığını söylemişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise bugün yaptığı açıklamada imzalanan protokollerin hukuki geçerliliğinin olmadığını söyledi ve “Ne yazık ki talihsiz bir açıklama. 23 Haziran 2019’da geçmişe dönük tüm anlaşmaları halk iptal etti zaten. Yeni bir dönem başladı. Yine söylüyorum içeriği boş, talihsiz bir Ulaştırma Bakanı açıklaması daha” dedi.

Kanal İstanbul projesiyle ilgili tartışma karşılıklı açıklamalarla devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, dün bir açıklama yapmış ve projede sona gelindiğini, güzergâhta, mevcut ve planlanan diğer kurumlara ait projelerle ilgili görevlerin belirlenmesi ve yerine getirilmesi için bakanlık ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında işbirliği protokolü imzalandığını duyurmuştu.

“Netliğimizi Sayın Bakan, hissedememiş diye anlıyorum”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Bakan Turhan’ın imzalanan bu protokollerle ilgili açıklamalarına yanıt verdi: “2012’de, 2014’te, 2015’te, hatta 2018’de o dönemin yetkilileriyle aralarında yapılmış protokoller var. Ama protokol deyince Sayın Bakan zannedersiniz ki imzayı attık, iş bitti. Eğer Sayın Bakan’ı bir imza kurtaracaksa veya İstanbul’u bir imza mahvedecekse hiç kusura bakmasın. Bu konuda da araştırma yapmamış. Sayın Bakan’ı hep uyarıyorum araştırarak, derinlemesine beyanatta bulunması konusunda. Yine uyarımı yapmış olayım. Ne yazık ki talihsiz bir açıklama. 23 Haziran 2019’da geçmişe dönük tüm anlaşmaları halk iptal etti zaten. Yeni bir dönem başladı. O bakımdan biz 23 Haziran 2019 itibarıyla İstanbul’un konularına başka bir gözle bakıyoruz. Toplumun faydasına mı? O gözle baktığımızda da Kanal İstanbul ile ilgili fikrimiz nettir. Bu netliğimizi Sayın Bakan, 16 milyon İstanbullunun nezdinde hâlâ hissedememiş diye anlıyorum. Anlayacaktır.”

“Talihsiz bir Ulaştırma Bakanı açıklaması daha”

Protokollerin hukuki geçerliliği olmayan anlaşmalar olduğunu belirten İmamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin, 2014’te anlaşmalar var. Şu planı sizin BİMTAŞ (Boğaziçi İnşaat Müşavirlik A.Ş.) şirketiniz yapsın veya şu plan sürecini kurumunuzun şu birimi tamamlasın diye karşılıklı protokoller. Bunlar bağlayıcılığı ve geçerliliği olan işler değildir. Bakanlık yazar ama o tebliği alan ve yorumlayan buradaki kurumlar var. Arkadaşlarım zaten gerekli cevapları yazacaklar. Neden geçersiz olduğuna dair. Altını çiziyorum, bu tür meseleler bir protokolle olmaz. Sanki İBB olarak bir yeri sattık, bakanlık da aldı, iş bitti. Böyle bir şey değil ki. 16 milyon insanın yaşamından bahsediyoruz, bu şehri tehdit eden unsurlardan bahsediyoruz. Yine söylüyorum içeriği boş, talihsiz bir Ulaştırma Bakanı açıklaması daha.”

Haydarpaşa ve Sirkeci garlarındaki ihale süreci ve itirazla ilgili de açıklama yapan İmamoğlu, “Biz bir itirazda bulunduk, karşı taraf TCDD itiraz süresinin dolmasına bir gün kala savunmasını verdi. Mahkemenin karar vermesini bekliyoruz. Hukukun, toplumun vicdanını, ahlakını koruyucu bir karar almasını bekliyoruz. Hukukun tüm sürecini analiz ettiğimizde böyle bir ihalenin tamamlanmasının mümkün olmadığı yönünde” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.