Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Cem Say: “Çağımızda hâlâ aşının gerekli olduğunun anlaşılmamış olması dehşet verici”

Son yıllarda, dünyanın birçok ülkesinde görülen aşı karşıtlığı akımı yüzünden çocuklarına aşı yaptırmayı reddeden ailelerin sayısı gitgide artıyor. Aşı karşıtı aileler, aşıların içinde zararlı maddeler olduğu ve aşıların otizme yol açtığı gibi iddialar öne sürerek çocuklarına aşı yaptırmak istemiyor.

Aşıların, çocukları salgın hastalıklara hatta ölümlere karşı koruduğu uzun yıllardır bilinen bilimsel bir gerçek. Çocuklarına aşı yaptırmayı reddeden aileler ise, diğer çocukları da riske atıyor, salgın hastalıkların artmasına sebep oluyor.

Prof. Dr. Cem Say, Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “Aşılar hakkında gerçekleri okumaya cesaretiniz var mı?” başlıklı yazısında aşının neden gerekli olduğunu anlattı.

“Durum dehşet verici”

Konunun uzmanı olmadığını ama bilim insanı olduğunu söyleyen Say, aşı olma oranı düşerse, o ülkede büyük salgınların görülme ihtimalinin arttığını söyledi ve “Aşının neden gerekli olduğu çağımızda artık çok iyi anlaşıldığını ummamız gerekirken anlaşılmamış olduğunu dehşetle gördüğümüz bir durum” dedi.

“Aşılanma oranı düşerse salgın hastalıklar artar”

Say yazısında, Kongo’da 2019’un ilk 11 ayında çoğu çocuk 5 bin insanın kızamıktan öldüğünü, nüfusu çok daha az olan Samoa’yı bir aydır kasıp kavuran kızamık salgınında da ölü sayısının şimdilik 72 olarak açıklandığını, bu ülkelerin ortak özelliğinin ise nüfuslarının yeterli çoğunluğunun aşılanmamış olması olduğunu belirtti ve aşının gerekliğini şöyle açıkladı:

“Aşılar binlerce yıl boyunca insanları kırıp geçirmiş korkunç hastalıklardan korumak için var. Aşılar hem küçük çocukları, başımıza bela olmuş hastalıklara karşı koruyor hem de çeşitli nedenlerden o aşıyı olamayacak kişilere karşı bir koruma kalkanı sağlıyor. Matematiksel bir hesabı var. Nüfusun içindeki belli bir grup aşılanırsa salgının bir yerden bir yere atlama ihtimalini azaltarak korumuş oluyorlar. Ama bu yüzde düşerse o bölgede, o ülkede büyük salgınların var olma ihtimali artıyor.”

“Kızamık aşısı otizme yol açmıyor”

“Ailelerin çocuklarına aşı yaptırmamaya gerekçe olarak gösterdikleri iddialar bilim tarafından çürütüldü” diyen Say, aşı karşıtlığının en büyük sebebin kızamık aşısının otizme yol açtığı iddiası olduğunu hatırlatıp “Bu iddia asılsız. Kızamık aşısı otizm yapmıyor. Aksi yöndeki savlar bilimsel olarak çoktan çürütülmüş. Aşı olanlarda da olmayanlarda da otizm görülebiliyor. Otizmin aşıyla alakası yok!” dedi.

Say, dünyada ve Türkiye’de aşı karşıtlığı yüzünden uzun yıllardır görülmeyen hastalıkların görülme sıklığının yıldan yıla arttığını, bu yüzden aşı yaptırmanın kanunla zorunlu kılınması gerektiğini de vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.