Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vikingler de iklim krizinden mustaripmiş: “Yeni bir soğuk hava dalgası kapıda”

Vikingler’in daha önce yaşanan soğuk iklim krizinin tekrarından duydukları endişe sebebiyle yazıtlar diktiklerini gösteren bir çalışma yayımlandı.

Dünyanın en uzun runik taşı olan yazıt, İsveç’in güneyindeki Vaettern Gölü yakınına dokuzuncu yüzyılda dikildi. Taşın beş farklı yüzünü, eski Germen dillerine ait Rune alfabesiyle yazılmış 700 sözcük kaplıyor.

Guardian’ın haberine göre, yapılan son araştırmalara kadar, taşın hayatını kaybeden bir erkek çocuğunun arkasından dikildiği tahmin ediliyordu. Ancak yazıtta tam olarak ne yazdığı eksik parçalar ve farklı yazı tipleri nedeniyle kesin değildi. Bazı bilim insanlarına göre, taş ayrıca, altıncı yüzyılda İtalya’ya egemen olan Ostrogot Kralı Theodoric’e de atıfta bulunuyor.

Üç farklı İsveç üniversitesinden araştırmacılara göre ise taşın dikilmesi, çocuğun ölümünden daha geniş bir perspektife sahip. Vikingler, yazıtta yaklaşmakta olan bir soğuk hava dalgasının endişesini hayatını kaybeden çocukla ilişkilendiriyor.

Taş üzerinde ayrıca, yüzyıl boyunca sürecek bir savaştan bahsediliyor. Bu durum, tıpkı soğuk hava dalgası gibi, bir çocuğun ölümüyle beraber başlamasından endişe ettikleri zor zamanların mecazi bir tasviri olarak nitelendiriliyor.

Altıncı yüzyılda yüksek volkanik aktivite sonrası havaya karışan volkanik küllerden ötürü başlayan soğuk hava dalgası ve kıtlık sebebiyle İskandinav yarımadasındaki nüfusun yarısının hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Araştırmacılar, bu zor zamanların hafızasının mitolojide bile kendine yer bulduğunu belirtiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.