Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2020 yılı yemek ihalesini 5,5 milyon lira daha az bedelle verdi: İstanbul Üniversitesi boşuna yemek zammı yapmış!

İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ) 30 Aralık 2019’da ilan edilen “ikinci öğün yemeklerin fiyatının 3.5 liradan 18 liraya çıkarılması ve öğrencilerin günlük indirimli hakları olan üç öğün yemeğin bir öğüne düşürülmesi” kararı ve bu karara karşı öğrencilerin direnişi, Türkiye gündeminde geniş yer bulmuştu. Direnişin ardından, öğün düşürme ve zam kararı 6 Ocak 2020’de geri çekilirken, bu kararın perde arkası ile üniversitede yemekleri hangi şirketin yaptığı ayrı bir merak konusu oldu.

Zammı üniversite mi yemek şirketi mi yaptı?

İÜ, her yıl yemek hizmeti alımı ihalelerini yılın son ayında yapıyor. Bu yıl 17 Aralık’ta yapılan ihalenin kazananı, geçen yıl da üniversiteye yemek hizmeti sunan Nimet Gıda Taşımacılık İnşaat Temizlik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi. Şirkete 2019’daki ihalede Beyazıt kampüsü için ayrı, Çapa kampüsü için ayrı ücret ödenmiş. Beyazıt kampüsünün 2019 yemek ihale bedeli, 12 milyon 873 bin lira. Çapa kampüsünün 2019 yemek ihale bedeli ise 5 milyon 600 bin lira. İÜ Rektörlüğü’nün 2019 yılında iki kampüs için Nimet Yemekçilik’e ödediği para böylece 18 milyon 473 bin lirayı bulmuş.

Bu yılki ihalede ise Çapa ve Beyazıt kampüsleri ayrı ayrı ücretlendirilmemiş, tek bir hizmet alımı üzerinden değerlendirilmiş. Bu yıl şirkete verilecek ücret ise 2019 yılına göre azalarak 12 milyon 972 bin lira olmuş.

İÜ Rektörlüğü’nün 2019 yılı sonunda ikinci öğün yemeklerin fiyatını 3.5 liradan 18 liraya çıkarıp öğrencilerin günlük indirimli hakları olan üç öğün yemeği bir öğüne düşürmeye karar vermesine karşılık, 2020’de yemek ihalesini 5.5 milyon lira daha az bedel ile aynı yemek şirketine vermesi, rektörlüğün üniversite döner sermayesine para kazandırma girişimi gibi görünüyor.

Türkiye’nin en kârlı üniversitelerinden biri

Hükümetin 2019 yılında İÜ için belirlediği yıllık ödenek miktarı 1 milyar 392 milyon lira. Bu miktar 2020 yılında yüzde 24 düşerek 1 milyar 46 milyon oldu. 

Sayıştay’ın incelemelerine bakılırsa, İÜ 2018 yılında, aldığı 1 milyar 132 milyon lira ödeneğin yüzde 92’sini harcayarak 90 milyon lira da artırmış. Üniversite, taşınmazlarından elde ettiği kira geliri, bağışlar ve özel girişimler sayesinde de 2018 yılında 1 milyar 230 milyon lira gelir elde etmiş. Dolayısı ile 2018’i toplam 1 milyar 320 milyon artıda kapatmış. Tasarrufta ve gelir elde etmede başarılı olduğu görülen İstanbul Üniversitesi’nin 2019 yılında da aynı performansı gösterdiği düşünülecek olursa, İÜ, Türkiye’nin geliri en yüksek üniversiteleri arasında.

Dolayısıyla İÜ Rektörlüğü’nün yemek zammı ile öğün düşürme kararını, üniversitenin gelir-gider dengesini tutturmak için aldığını söylemek zor.

Aynı adreste iki yemek şirketi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) kayıtlarına göre, İÜ’den son iki yıldır yemek ihalesini alan Nimet Gıda Taşımacılık İnşaat Temizlik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, “Mollagürani Mahallesi, Oğuzhan Cadddesi, Oğuzhan İşhanı, No: 19, Kat: 2, Daire: 21, İstanbul” adresinde faaliyet gösteriyor. Şirketin sahipleri, Mehmet Onur Günaydın ve Muhammed Ercan Günaydın. 

Aynı adreste, İTO kayıtlarına göre, ortakları Muhammed Ercan Günaydın, Orhan Günaydın ve Adem Günaydın olan Bekard Gıda Taşımacılık İnşaat Temizlik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi de faaliyet gösteriyor. 

Nimet Gıda Taşımacılık İnşaat Temizlik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin “Nimet Catering” adresindeki web sitesinden bilgi edinmek mümkün değil, sitedeki sekmelerin hiçbiri çalışmıyor. Buna karşılık Bekard Gıda Taşımacılık İnşaat Temizlik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin “bekard.com.tr“deki adresinden, şirketin müşterileri arasında İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nün bulunduğu görülüyor. Bir dizi belediye, belediye şirketi, başta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) olmak üzere kamu kurumu ve askeri kurumun yanı sıra, Albayrak Holding ile Yenişafak Gazetesi de Bekard’ın müşterileri arasında.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler