Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da Macron hükümeti vatandaşları siyasi görüşüne, cinsel kimliğine ve etnik kökenine göre fişleyecek kararnameyi onayladı

Fransa’da, Başbakan Édouard Philippe ve İçişleri Bakanı Christophe Castaner’in imzaladığı bir kararnameyle, “mobil not alma uygulaması” adı verilen “GendNotes” sayesinde kişisel verilerin saklanmasına izin verildi. Bu kararnameyle birlikte vatandaşlar siyasi görüşüne, cinsel kimliğine ve etnik kökenine göre fişlenecek.

22 Şubat’ta resmi gazetede yayımlanan karar, Twitter’de büyük bir yankı uyandırdı, “otoriter rejime daha da yaklaşılıyor”, “faşizmin yükselişi” gibi yorumlar yapıldı. Nantes Üniversitesi’nde ceza hukuku profesörü olan Virginie Gautron ise sosyal medya hesabından, 2008 yılının Haziran ayında oluşturulan ve aynı yılın kasım ayında geri alınılan, kamu düzenini tehdit etmesi muhtemel kişiler hakkında bilgi toplayan EDVIGE isimli uygulamadan beri bu denli berbat bir veri tabanı görmediğini yazdı.

Bu yeni uygulamada toplanılan veriler hiçbir sınırlamaya tabi değil. Bu dosyalama faaliyetinin amacı “adli ve idari polis görevlerine önlem, soruşturma ve müdahaleler için” gerekli bilgileri toplamak.  Bu verilere belediye başkanları da dahil olmak üzere, valiler, savcılar ve belirli jandarmalar üç ay ila bir yıl boyunca ulaşabilecek ve kayıtlar altı yıl boyunca saklanacak.

Kararnameyle birlikte oluşturulacak ve kişisel verileri içerecek dosyalarda, isim, adres, anne-baba adı, meslek gibi her kamu kurumunun ulaşabileceği bilgilerle birlikte “özel verilerin toplanması” başlığı altında ırk, etnik köken, siyasi, felsefi ve dini görüşler, sendika üyeliği, sağlık durumu; kişilerin cinsel yaşamı veya cinsel eğilimi de saklanacak. Ayrıca dosyalara fotoğraf da eklenebilecek fakat fotoğraflara ancak özel kararnamelerle ulaşılabilecek.

Bu yeni sistem kişilerin hem ırklarına hem siyasi görüşlerine hem de dinlerine göre fişlenmesinin önünü açacak. Çünkü bu veriler, herhangi bir hukuki sürecin sonucunda toplanmayacak. Vatandaşların rutin bir polis kontrolünde veya suçsuz dahi olsalar ifade verirken paylaştıkları bilgileri, izinleri alınmadan sisteme kaydedilecek.

Kararname Fransız Ulusal Veri Koruma Ajansı (CNIL) tarafından onaylandı. CNIL, yaptığı açıklamada hükümetin “kişilerin kimlik fotoğrafının yüz tanıması sırasında kullanılmayacağına dair” garanti verdiğini belirtti.

Geçenlerde Türkiye ile Fransa arasında yaşanan imam ve öğretmen krizinden sonra Macron, “Hiçbir ülkenin burada dini, siyasi ya da kimlik temelli bölücülük yapmasına izin vermeyeceğiz” açıklamasında bulunmuştu. Fişleme yasasının, Macron’un açıklamasından sonra gelmesi ise kafalarda soru işaretleri oluşturdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.