Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Suudi Arabistan petrol savaşı finans piyasalarını vurdu

Dünya ekonomi piyasaları, 9 Mart 2020 Pazartesi sabahına, petrolün varil fiyatında 1991’deki Körfez Savaşı’ndan bu yana yaşanan en sert düşüş ile uyandı. Brent petrolünün varil fiyatı 45 dolardan 31 dolara kadar geriledi.

Koronavirüs salgının petrol talebinde yarattığı daralma nedeni ile petrol fiyatlarındaki gerilemeyi engellemek isteyen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), günlük petrol üretiminde 1,5 milyon varillik kısıntıya gitmek istemişti. Bu kısıntının 1 milyon varilinin OPEC üyesi ülkeler tarafından, 500 bin varilinin ise Rusya’nın liderliğini yaptığı OPEC dışı ülkeler tarafından karşılanması öngörülüyordu.

Ancak bu talep Rusya tarafından kabul görmedi. Bunun üzerine Rusya’ya ders vermek isteyen Suudi Arabistan, ihraç ettiği petrolün varil fiyatında dramatik bir indirime gitti, bunun yanı sıra üretimi artırabileceğinin de sinyalini verdi. Bu atak, Suudi Arabistan ve Rusya arasında 2016’dan bu yana süren petrol fiyatlarında birbirini kollama amaçlı işbirliğini sona erdirirken, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının bu sabah yüzde 30 civarında düşmesine de yol açtı.

Ucuzlayan petrolden pay kapmak isteyenlerin yarattığı döviz talebi dünya genelinde borsalarda da gerilemeye yol açarken, Türkiye’de borsa güne yüzde 2,79’luk düşüş ile başladı. Dolar kuru da bir ara 6,10 TL’yi gördü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.