Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’da yaşayan siyasetbilimci Işık Özel: “10 Mart’ta karantina başladığında geç kalınmıştı, bizim yaptığımız hataları yapmayın, çok dikkatli olun”

Madrid’de yaşayan siyasetbilimci Dr. Işık Özel, İspanya’nın koronavirüsle mücadelesini ve karantinadaki dokuzuncu gününü anlattı. 10 Mart’ta başlayan karantina için “Geç kalınmıştı” diyen Özel, özel hastanelerin kamulaştırılmasına rağmen kapasitenin yetmediğini belirtti ve “TÜYAP’ın hastane haline getirildiğini düşünün” dedi.


İspanya’daki bilanço ve virüsün yayılma hızının İtalya’yı geçmek üzere olduğunu belirten Özel, hükümetin İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki Marshall Planı yardım paketi benzerini Avrupa Birliği’nden talep ettiğini söyledi. “İçinden geçtiğimiz koronavirüs savaş terminolojisiyle ve ‘vatan’ üzerinden anlatılıyor ve bu terminolojinin özellikle kullanılmasıyla halkın kurallara daha sıkı uyması amaçlanıyor” dedi. Özel, özerk bölgelerin merkezi hükümete karşı girişimlerine merkezin stratejik olarak “Bir savaştayız, şimdilik bunları bırakın” mesajını verdiğini kaydetti.   

İspanya’da koronavirüs kapanların yüzde 12’sinin sağlık çalışanı olduğunu, bu konudaki ihmalleri ve telafi niteliğindeki adımları da anlatan Işık Özel, test yetersizliğinin İspanya’nın geldiği noktada önemli olduğundan bahsetti. Özel ayrıca, İspanyol kültüründe, Türkiye’de de var olan “sosyal mesafesizlik” kavramı üzerinde, üç nesil bir arada yaşayan ailelerin koronavirüsle ilişkisini detaylandırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.