Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin ve Fransa arasında “hava köprüsü” kuruluyor: Fransa’ya 600 milyon maske gönderilecek

Çin, koronavirüsle mücadele eden Fransa’daki hastanelerde yaşanan malzeme yetersizliğini giderme çabalarına destek olmak için hava yoluyla ülkeye maske gönderecek. Uçak trafiği üretim hızına bağlı olarak aylarca sürebilir.

Le Monde‘un haberine göre, 74 milyonu FFFP2 türü maske olmak üzere toplam 600 milyon maskenin ithali için Fransa, Çin’in Shenzhen bölgesindeki üreticilerle acil olarak bir anlaşma yapmaya çalışıyor. Azalan maske stokunu yenilemek için kolları sıvayan Fransız hükümeti, Çin ile bir “hava köprüsü” kurmaya hazırlanıyor. 

Solunum cihazı yetersizliğinin de bu şekilde çözülmesi planlanıyor. Le Monde, üretim hızına göre iki ülke arasındaki kargo trafiğinin 14 hafta kadar sürebileceğini yazdı. İlk uçak 29 Mart’ta 10 milyon maskeyi Fransa’ya getirmek için havalanacak. 31 Mart’ta da yaklaşık aynı miktarda maskeyi almak üzere bir uçak daha Çin’e gidecek. 10 milyon maskeyi taşıyacak uçuşların gidiş-dönüş maliyeti 1,5 milyon euro olarak hesaplandı.

25 Mart’ta, Başbakan Edouard Philippe, senatoya yaptığı açıklamada, bu “hava köprüsünün” kargo uçakları sayesinde kurulacağını söylemişti.

Maske stoklarının yenilenmesi çok acil ve gerekli olduğu için, gelecek malzemenin kalitesine dair hiçbir garanti verilmiyor. Fakat bu zor zamanda uçakların uçması oldukça güç olduğundan piyasayı paylaştırma kararı alındı. Ülkelerarası transferden Geodis şirketi, maskelerin tedarikinden de Fransa Ulusak Sağlık Ajansı sorumlu. Pekin’deki Fransız Büyükelçiliği ise olabildiğince maskenin kalite kontrolünü sağlamaya çalışacak.

Fransa Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, Avrupa ve Çin arasındaki mevcut ilişkilerin altını çizerek, Pekin’in Avrupa’yı kurtarması fikrini reddediyor. Ocak ayında Avrupa Komisyonu’nun Çin’e yaptığı 56 tonluk sıhhi malzeme yardımının ardından, Çin’i zor durumda bırakmamak için, hiçbir açıklama yapılmamıştı. Ancak Çin aynı hassasiyeti göstermedi. İsmini vermeyen cumhurbaşkanlığı yetkililerinden birine göre, “Pekin kendi gücünü göstermek istiyor, krizin üstesinden geldiğini ve virüsü yendiğini iddia ederek, tüm dünyaya yardım edebilecek bir kapasitesi olduğunu düşünüyor. Kısa vadede Avrupa’ya yardım etmeyi hedefliyor. Bu maskelere kısa vadede ihtiyacımız var. Ancak daha sonra düşünmemiz gereken daha genel bir soru var, bu da ekonomik bağımlılık. İlaçlar konusunda bunu yeni anlıyoruz.”

Çin son günlerde İtalya, İspanya, ve Fransa olmak üzere birçok Avrupa ülkesine sağlık malzemesi yolladı. Yollanan bu malzemeler, İspanyol El Pais gazetesine göre, büyük risk taşıyor çünkü Çin’in İspanya’ya yolladığı ve hatalı çıkan 640 bin test yeterince doğru sonuç vermiyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.