Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlk vakanın görüldüğü tarihi Kapalıçarşı yeniden açılıyor

Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş, koronavirüs nedeniyle ziyaretçilere kapatılan Kapalıçarşı‘nın 1 Haziran’da açılacağını bildirdi. Kapalıçarşı, koronavirüs salgınını önleme tedbirleri kapsamında 23 Mart’ta ziyaretçi girişine kapatılmıştı. O tarihten itibaren yalnızca Kılıççılar ve Mercan kapıları esnafın giriş-çıkışı için kontrollü olarak açık tutuluyordu.

Kurtulmuş, yılda 91 milyon turistin ziyaret ettiği, İstanbul’un ünlü tarihi mekanı Kapalıçarşı içindeki Kalpakçılar Caddesi’nde, sosyal mesafe kurallarına uyarak basın toplantısı düzenledi.

Fatih Kurtulmuş, “Basında çok değişik haberler yer aldı. Önce ‘Bir an evvel kapatalım’ diyenler, şimdi ‘Bir an evvel açalım’ diyorlar. Kapalıçarşımızın açılma tarihi yönetim kurulu karamızla 1 Haziran’dır. 1 Haziran’da Kapalıçarşımızı esnafımıza ve ziyaretçilerimize açıyoruz. İlk günden bu yana ‘Önce sağlık, sonra güvenlik, sonra ekonomi’ dedik. Sağlık sebebiyle son derece dikkatli olduk ve bugüne kadar da çok dikkatli bir şekilde devam ettirerek geldik” dedi. Kurtulmuş bu çerçevede, Kapalıçarşı’nın 21 adet giriş-çıkış kapısının hepsinin aynı anda açılmayacağını, ilk etapta 10 ila 11 kapı ile kontrol sağlanacağını anlattı, ayrıca “Kapalıçarşımıza maskesiz kimseyi alamayacağız. Maske, ateşölçer, sosyal mesafe bizim en önemli ilkemiz olacak. Kapılar kapanana kadar buna dikkat ettik, bundan sonra da çok dikkat edeceğiz” dedi.

Fatih Kurtulmuş, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden esnaf sayısı konusunda spekülasyonların ortaya atıldığını söyledi: “Kapalıçarşımız esnafından yedi vefat olmuştur. Bunun dışında basındaki spekülasyonların hiçbiri doğru değildir. Bunların da isim ve adresleri bende. Bunun dışında akrabalarından olan, dışarıda olan, başka sebepler olan bin türlü tevatür var. 40 diye bir rakam ortaya atılmış, niye 39 değil, niye 41 diye sormuyoruz.”

Kapalıçarşı, 65 sokak üzerinde 3 bin 600 dükkân ve 14 hana ev sahipliği yapıyor. Resmi rakamlara göre, Kapalıçarşı’da 25 bin kişi çalışıyor.

İlk vakaya ait olduğu iddia edilen Kapalıçarşı Ana Cadde üzerindeki kuyumcu dükkanı.

Ne olmuştu?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 11 Mart’ta yaptığı açıklamayla Türkiye’deki ilk vakayı bildirmiş, bu kişinin ailesiyle birlikte karantinada olduğunu açıklamıştı ancak hangi ilde ve kimin hasta olduğunu belirtmekten kaçınmış, vaka için “Avrupa temaslı” nitelemesi yapmıştı.

Medyascope, özel haberinde, Türkiye’deki ilk koronavirüs vakasının Kapalıçarşı’da ortaya çıktığını kamuoyu ile paylaşmıştı. Medyascope’tan Hazar Dost, Türkiye’nin ilk virüs vakasını araştırmak için İstanbul’da Kapalıçarşı esnafıyla görüşmüştü. Dost’a konuşan Kapalıçarşı esnafı, teşhis konulan kişinin Kapalıçarşı Ana Cadde üzerinde dükkanı olduğunu belirtmiş ve “Yurtdışından gelmişti, hasta olduğunu söylemişti” demişti. Esnaf ayrıca, 16 Mart günü dükkanın ve çevresinin dezenfekte edildiğini anlatmış ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı görevlilerin, ellerinde isim listeleriyle Kapalıçarşı’yı gezdiğini dile getirmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.