Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs yoksullaştırıyor: “Kiramı borçla ödüyorum, çocuğumun bezini alamıyorum”

Koronavirüs salgını, Türkiye’de etkisini göstermesiyle beraber pek çok işletme ve fabrika, işçileri ve çalışanları ücretsiz izne çıkarttı. Uygulanan fiziksel izolasyon ve üretimdeki düşüş  nedeniyle binlerce kişi işsiz kaldı. Türkiye’de, TÜİK’in verilerine göre yıllık enflasyon rakamları yıllık yüzde 10,94 iken, koronavirüs salgınıyla beraber “geçinemeyenlerin” sayısı gün geçtikçe artıyor. 

Van’ın İpekyolu ilçesinde yaşayan dört yıllık evli ve bir çocuk annesi Beyza K.’de ülkedeki milyonlarca “geçinemeyen”den biri. Eşinin bir yıldan beri işsiz olduğunu belirten Beyza, “İnsanlar belki ‘Bir yıldan beri nasıl geçiniyorsunuz?’ diye şaşırır. Ama borçla geçiniyorduk” diyor. 

“Eşim salgından önce yevmiyeci olarak çalışıyordu”

Beyza, eşinin salgından önce meyve halinde bazen yevmiyeci olarak çalıştığını söylerken “Bazen günde 20-30 lira kazanıyordu” diyor. Salgın boyunca evlerine hiç para girmediğini belirten Beyza, “Her yere başvuru yaptım. Gitmediğim kapı kalmadı. Salgın boyunca sadece bin liralık destek verdiler” diyor.  

“Çocuğumun bezini alamadığım için erkenden kestim”

Beyza, iki yaşındaki oğlunun masraflarını karşılayamadığını belirtirken, “Bez alamadığım için çocuğum daha bir yaşına girmeden bezini kestim” diyor. Oğluna şu ana kadar kıyafet alamadığını söyleyen Beyza, “Ailem bir kaç defa almıştır. Babam emekli. Bir evde 8-9 kişi yaşıyorlar” diyor. 

“Evim sobalı, kışın kömür vermediler”

Yaşadıkları durumun zorluğuna alışamadıklarını söyleyen Beyza, evlerinin sobalı olduğunu belirtirken “Belediyeye gidip kömür istediğimde ‘Geç geldiniz, kömür veremeyiz’ diye beni geri gönderdiler” diyor. Van’da yaşamanın zor olduğunu belirten Beyza “Çöpten artık, yakacak topladım” diye konuşuyor.

“İŞKUR’a başvuru yaptık, geri dönmediler”

Beyza’nın eşi bir yıl öncesine kadar inşaatlarda çalışıyordu. Beyza, eşi işsiz kalınca, çevrelerindeki insanların özel güvenlik olmak için gerekli olan sertifikayı alırlarsa iş bulmalarının kolay olacağını söylediklerini belirtiyor. Çevrelerinden aldıkları borçlarla özel güvenlik sertifikası alan aile; hastane, okul ve AVM’leri gezmelerine rağmen iş bulamıyor. En son İŞKUR’a başvurduklarını söyleyen Beyza, “Kimse bize dönmedi” diyor.

“Tehlikeli olmasına rağmen bu süreçte yine hastanelere başvurduk”

Beyza, eşinin iş bulabilmesi için tüm yolları denediklerini belirtirken, “Tehlikeli olmasına rağmen salgın sürecinde özel güvenlik ihtiyacı olur diyerek hastanelere tekrardan başvurduk” diye belirtirken, “Bu denememiz de başarısız” oldu diyor.

“Bizim kurtulmamız için iş bulmamız gerekiyor” 

Ailesinin yaşadığı zorlukları anlatan Beyza, “Borçlarımız birikti, yakacağımız yok, çocuğuma mama alamıyorum” derken, içinde bulundukları durumdan kurtulmaları için devletin yardım etmediğini söylüyor. Beyza’ya göre hayata tutunmaları için tek gerekli olan şey çalışabilecekleri bir iş.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler