Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç’in koronavirüsle mücadele planının mimarı Tegnell’den özeleştiri: “Can kaybı fazla, daha dikkatli adımlar atmamız gerekirdi”

Salgın ve bulaşıcı hastalıklar uzmanı Anders Tegnell aynı zamanda İsveç’in koronavirüsle mücadele sürecinde benimsediği esnek planın mimarı. Tegnell, İsveç’te koronavirüs yüzünden çok fazla can kaybı olduğunu kabul etti ve “Virüsün yayılmasını önlemek için daha dikkatli adımlar atmamız gerekirdi” diyerek özeleştiride bulundu. 

Tegnell, daha önce diğer ülkelerin katı karantina önlemlerini uzun vadede sürdürülebilir olmadığı gerekçesiyle eleştirmişti. Çarşamba günü İsveç Radyosu’nda yaptığı açıklamada ise ülkesinin koronavirüsle mücadele planı hakkında “Kesinlikle bundan daha iyisini yapabilirdik” diye konuştu. İsveç’te koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının fazla olup olmadığı konusunda ne düşündüğü sorulduğunda ise Tegnell, “Elbette çok fazla. Önümüzdeki günlerde ülkenin bu kadar yüksek bir bedel ödemesini önlemek için yapabileceklerimizi gözden geçirmeliyiz” yanıtını verdi.  

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi verilerine göre İsveç, 2 Haziran’a kadar geçen bir haftalık sürede koronavirüsten kaynaklanan ölüm oranının en yüksek olduğu ülke. Bu verilerin kamuoyu ile paylaşılmasının ardından İsveç’te hükümet muhalefet baskısına boyun eğdi ve ülkenin koronavirüsle mücadele yöntemini incelemek üzere bir komisyon kurmaya söz verdi.

“Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi verilerinin analizi”Kaynak: The Guardian

Anders Tegnell, “Koronavirüsle ilk karşılaştığımızda virüs hakkında bugünkü kadar bilgi sahibi değildik. Eğer öyle olsaydı, İsveç’te uyguladığımız yöntemle dünyanın geri kalanında uygulanan yöntemler arasında bir yerde durmayı tercih ederdik. Virüsün yayılmasını önlemek için tam olarak hangi noktalarda hayatın durması gerektiğini bilmek faydalı olabilirdi” diye konuştu.

The Guardian’dan Jon Henley’nin aktardığı habere göre, İsveç gazetesi Dagens Nyheter’e konuşan Tegnell, koronavirüsle mücadelede izledikleri “temel stratejinin doğruluğuna hâlâ inandığını” belirtti ve “Salgın başladığında elimizdeki verilere bakarak atılabilecek en doğru adımı attığımızı düşünüyorum. Hâlâ tam olarak neyi farklı yapmalıydık, bilemiyorum” dedi. 

İsveç Başbakanı Stefan Löfven de koronavirüsle mücadelede ülkenin “genel yaklaşımının doğru olduğunu” düşünüyor. Ancak izledikleri yöntemin yaşlı bakımevlerini korumakta yetersiz kaldığını kabul ediyor. Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren de uzmanlar önerdiği takdirde ülkenin “daha geniş kapsamlı tedbirler almaya her zaman hazırlıklı olduğunu” belirtti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.