Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol ile söyleşi: “Hidroksiklorokin kullanımı baştan düzgün kurgulanamadı”

Koronavirüse karşı güvenilirliği ve etkinliği kanıtlanmış özel bir tedavi henüz yok. Virüse etkili bir tedavi bulabilmek için halihazırda 100’ü aşkın aşı ve ilaç üzerinde çalışılıyor ve virüse ilişkin bilimsel veriler halen sınırlı. Salgına yönelik acil çözüm ihtiyacını karşılayacak tedavi yöntemleri tüm dünyada benzer şekilde uygulanıyor. Tedavide kullanılan ilaçlardan biri hidroksiklorokin

Hidroksiklorokinin koronavirüs tedavisinde kullanılmasının işe yarayıp yaramadığı ise tıp dünyasının güncel tartışmalarından biri. Bu sorulara net bir yanıt da henüz verilebilmiş değil. Ancak ilaç, bugüne dek yaygın olarak kullanıldı ve kullanılmaya devam ediyor. 

Hidroksiklorokin, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın “Koronavirüs Erişkin Hasta Tedavisi” rehberindeki yerini de koruyor. Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, hidroksiklorokinin koronavirüs salgınında bir umut olarak ortaya çıkmasını, ardından başlayan tartışmaları ve bu konudaki son araştırmaları Medyascope’a anlattı.

Şenol, Sağlık Bakanlığı’nın tedavi önerilerine ilişkin “Bu ilacın iyiliğine inanan bir grubun, Bilim Kurulu’nda olduğunu düşünüyorum ve bunun kuvvetle kurulda dile getirildiğini düşünüyorum. Ve aslında sürecin, algılara kaldığını görüyorsunuz. Sahayla kurul arasında daha sistematik ilişkiler kurulmalı, ama bunlar yapılamadı sonuç olarak. Bu da koordine eden kurumun sorumluluğundadır. Getirdiğim uyarı, bu ilacı kullanmayın değil. Bu ilacı metodolojik olarak kullanıp, verileri paylaşıp, orada ne eksik var ona dönelim. Gözlemsel çalışma yaptığınızda yan etkiler, The Lancet dergisinde geri çekilen makalede olduğu gibi  çok abartılı bir biçimde ortaya çıkıyor. Yani bu, baştan düzgün kurgulayamadığımız bir süreç oldu” diyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.