Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akira Kurosava: Hayao Miyazaki röportajı (1993- Türkçe altyazılı)

Dünya sinemasının en büyük yönetmenleri konuşulduğunda (şayet ortada aklı başında ve makul bir konuşma varsa) hiç kuşkusuz Akira Kurosava bu konuşmanın orta yerinde bulunan isimlerinden biri olur. Bu Japon yönetmen, dünya sinema tarihinde hiç silinemeyecek bir iz bırakmıştır. Ancak bir başka Japon sanatçı Hayao Miyazaki de Kurosava’dan pek de geri kalmamamıştır. Ama Miyazaki sinema dünyasında filmleriyle değil, animeleriyle (ve onlara kaynaklık eden mangalarıyla) çok önemli bir yer tutmaktadır. Yaşayan bir efsane olarak görülen Miyazaki, animasyon dünyasında neredeyse Kurosava kadar etkili bir isim olmayı başarabilmiştir.

1993’te, Hayao Miyazaki, henüz kariyerinin göreceli bir biçimde başlarındayken, artık en büyük eserlerini vermiş Akira Kurosava ile bir röportaj yapmak üzere buluşur. Buluşma boyunca Miyazaki gayet gergin ve çekingendir. Japon kültürünün bir yansıması olarak, gerek aradaki kariyer farkı gerekse de yaş farkı resmi tavrın havadan hiç eksik olmamasına sebep olmuştur.

Bu iki dev ismin röportaj kaydı aslında bir saat sürüyor, ama benim buraya aktardığım kısım bunun tamamı değil, iki dakikalık bir kısmı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.