Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Işın Eliçin ile Dünyanın Gidişi (80): Jeffrey Epstein ve fuhuş amaçlı uluslararası çocuk kaçakçılığı şebekesi

ABD Başkanı Donald Trump, eski Başkan Bill Clinton, eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman gibi siyasetçilerin, Bill Gates, Elon Musk, Oliver Sachs, Jes Staley, Glenn Dubin gibi dünyanın en zengin ve en nüfuzlu iş insanlarının, Kevin Spacey ve Woody Allen gibi kendileri de cinsel tacizle suçlanmış Hollywood yıldızlarının, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in oğlu Prens Andrew’un, ABD’nin en ünlü ceza avukatı Alan Dershowitz’in, Harvard Üniversitesi’nin eski rektörü Larry Summers’ın ve daha nice ünlü, zengin, nüfuzlu erkeğin bir zamanlar birlikte pek güzel vakitler geçirdiği bilinen Amerikalı milyoner pedofil Jeffrey Epstein, kız çocuklarının cinsel ilişkiye zorlandığı bir fuhuş şebekesini kurup yönettiği suçlamasıyla geçen yıl temmuzda tutuklanmış, bir ay sonra ise yargılanmayı beklediği hücresinde kendini astığı açıklanmıştı.

Donald Trump, Melania Trump, Jeffrey Epstein ve Ghislaine Maxwell.

Epstein’in ölümüyle dava düştü ama şebekenin diğer üyeleri hakkındaki soruşturma devam ediyordu. Nihayet geçen hafta bu şebekenin kilit ismi, Epstein’in 1990’lardan bu yana suç ortağı Ghislaine Maxwell de tutuklandı… Epstein ve Maxwell’in 25 yılı bulan ortaklıkları boyunca yüzlerce değil, binlerce çocuğu fuhuşa zorladıkları tahmin ediliyor.

Seks işçisi olarak kullanmak üzere uluslararası çocuk kaçakçılığı şebekesi kuran Epstein’in en büyük tedarikçilerinden birinin, Fransa merkezli MC2 adlı model ajansının kurucusu Jean Luc Brunel olduğu sanılıyor.

Çünkü bu fuhuş amaçlı çocuk kaçakçılığı şebekesinin, modellik, makenlik ajanslarının dahil olduğu uluslararası boyutu da var. Milla Jovovich, Christy Turlington ve Sharon Stone gibi isimleri çıkaran Paris merkezli MC2 adlı ajansın sahibi Jean Luc Brunel bu şebekenin tedarikçilerinden. Ve ortaya çıktı ki ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin, Brunel’in şirketlerinden birinin hukuki konularda kontak kişisi olarak görünüyor. Mnuchin, isminin nasıl olup o şirketin resmi kayıtlarında yer aldığını bilemediğini söyledi. İkna edici değil. Bu arada Brunel hakkında Fransa’da da bir soruşturma açıldı ama Brunel muhtemelen Brezilya’da gizleniyor. Trump’ın da bir zamanlar organizatörlüğünü üstlenmiş olduğu Elit Model yarışmaları ve bu yarışmaların organizatörü, Elit Model ajansının sahibi John Casablancas’ın da Epstein ile iş yaptığı biliniyor. Çok geniş sofistike bir ağ. Henüz buzdağının görünen yüzündeyiz.

Epstein ve Bill Clinton

Netflix’ten izleyebileceğiniz “Jeffrey Epstein Korkunç Zengin” adlı belgesel var ama Jeffrey Epstein ve kurduğu bu seks işçiliği için çocuk kaçakçılığı şebekesiyle ilgili en detaylı bilgiye Türkçe ulaşabileceğiniz en iyi kaynak, gazeteci Ümit Kıvanç’ın “Jeffrey Epstein: Bir erkeklik ve zenginlik hikayesi” adıyla hazırladığı geçen yaz P24’te yayımlanan yazı dizisi.

Ümit yazı dizisinin giriş bölümünde diyor ki, “Epstein skandalının iki, belki üç boyutu var. İlki, erkeklik ve zenginlik denen varoluş tarzlarının olabilecek en çirkin bileşimlerini anlamak için deney niteliğinde: Epstein, her gün küçük yaştaki birkaç kızı kullanarak en az üç defa orgazm olma peşindeydi. Bunun için bir şebeke örgütledi. Bir yandan onun için çalışan kadınlar etrafta dolaşıp, 200-300 dolar karşılığı üstünü çıkarıp zengin bir adama masaj yapmayı kabul edecek kızlar aradılar; öbür yandan, bir defa bu işi yapan kızlara, arkadaşlarını da getirirlerse ilave para alacakları söylenerek, her kurbanın yeni kurbanlar getirdiği, tükenmeyen bir ‘arz’ temin edildi.
İkinci boyut, Epstein’in ‘yanındaki’ kadınlar. Erkekliğe ve zenginliğe hizmet ederek konforlu yaşam sürme ve başka kadınların, küçük yaştaki kızların mahvedilmesine rahatça katılma, başlıbaşına derinlemesine kurcalanması gereken bir mevzu.”

İşte bu kadınların başında, geçen hafta tutuklanan Ghislaine Maxwell geliyor. Yine Ümit’in yazısından devam ediyorum:

Üçüncü boyutsa, yediği haltın çapı bilinmesine, bu yüzden tutuklanmasına, onlarca küçük kızın kurban olduğunun -yığınla delil sayesinde- ilgili herkesin gözünde kesinleşmesine rağmen Epstein’in yalnız bir defa fuhşa teşvikten, bir defa da küçük yaştaki ‘bir’ kızı ‘fuhşa teşvik’ten hüküm giymesi, cezasının bir kısmını, ayrıcalıklı falan da denemeyecek, çünkü çok daha elverişli koşullarda, geri kalanını konutunda geçirmesi, bunun böyle olabilmesi için ülkenin ‘ağır top’ avukatlarının, federal savcıların seferber olması. Üstelik ABD ceza hukuku sisteminde önemli bir kurum olan ‘anlaşma’nın da iğdiş edilmesi, anlaşmadan mağdurların haberdar edilmemesi…”

Ümit’in burada sözünü ettiği tutuklama 2008 yılındaydı. Eşi görülmemiş gizli anlaşmayı yapan kişi dönemin başsavcısı Alexander Acosta, Epstein geçen yıl tutuklandığında, ABD Çalışma Bakanı’ydı ve geçen seneki tutuklama ile eski defterler yeniden karıştırılınca oluşan baskı nedeniyle istifa etmek zorunda kalmıştı.

Maxwell, Epstein’e reşit olmayan kızları bulmak ve onların pazarlanmasında yardımcı olmak, onların cinsel istismarına bizzat katılmak ve yalan söylemek suretiyle adaletin tecellisine engel olmak suçlamaları ve 35 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Maxwell’le ilgili soruşturmayı yürüten New York Güney Bölgesi Savcılığı’nın başındaki ismin, Halkbank davası nedeniyle yakından tanıdığımız Geoffrey Berman’ın iki hafta önce tuhaf bir şekilde gerekçe gösterilmeden Adalet Bakanı William Barr’ın isteği üzerine işten el çekmeye zorlanması da komplo teorilerine kapı açtı. İddialar muhtelif ama Barr’ın Bermann’ı, Epstein ve Maxwell’in yakın arkadaşı Prens Andrew’ı savcılığa gelip ifade vermediği için suçladığı için görevden aldığını ileri sürenler var. Berman’ın bu konuda ısrarcı olmasının Vaşington – Londra hattında gerilime yol açtığı söyleniyor. Bu arada William Barr’ın babasının ise önce üniversite diploması olmayan Epstein’i, 21 yaşında iken New York’un en ünlü özel okullarından birine matematik öğretmeni olarak aldırdığı biliniyor.

Ghislaine Maxwell’le ilgili soruşturmaya dönersek, savcılığın kamuoyuna yaptığı açıklamada Maxwell’in mali durumuyla ilgili paylaşılan bilgiler, soruşturmanın parayı takip ederek ilerleyeceğine işaret ediyor ki, Epstein skandalında şu ana kadar en az üzerine gidilmiş konu bu para meselesi gibi görünüyor. Yani Epstein ve Maxwell’in dünyanın en zenginleriyle aşık atmalarına olanak tanıyan değirmenin suyu nerden geliyordu? Epstein yıllarca kendini milyarderlerin parasını yöneten biri olarak New York sosyetesine ve ABD medyasına tanıtmış olsa da defileleriyle  ünlü iç çamaşırı markası Victoria’s Secret’ın kurucusu Les Wexner’in dışında, parasını ona emanet eden başka biri olmamış. Wexner çok tuhaf bir şekilde bütün parasının, bütün varlıklarının yönetimini, tam vekaletname ile yıllarca Jeffrey Epstein’e bırakmış. Neden? Belli değil. Wexner, sonradan çocuk kaçakçılığı skandalı ortaya çıkınca Epstein’i kendisinden para çalmakla suçluyor ama inandırıcı değil zira ne dava açmışlığı ne de öncesinde bu konuda şikayetçi olmuşluğu var. Epstein Wexner’den para çaldı mı yoksa başka dümenler mi gizlenmek isteniyor bu hikayenin arkasında?

Epstein’ın kurbanlarından Virginia Roberts Giuffre ve Courtney Wild’ın mülakatlarının da yer aldığı, Avustralya’da yayınlanan 60 Dakika adlı program için hazırlanmış kapsamlı haber dosyasını, bu skandalla ilgili daha geniş bilgi edinmek isteyen ve İngilizce bilen takipçilerimiz için buradan paylaşıyoruz.

Federal savcılık Ghislaine Maxwell ile Jeffrey Epstein arasındaki ilişkinin mali boyutunu da şüpheli bulduklarını gizlemedi. 2007-2012 yılları arasında ikisinin hesapları arasında 20 milyon dolardan fazla para gidip gelmiş. Milyon dolarla önce Epstein’den Maxwell’e, sonra Maxwell’den tekrar Epstein’e böyle bir alışverişten söz ediyoruz. Bu olağandışı görünüm para aklama kuşkusu doğuruyor. Maxwell 2016’dan beri yüklü miktarları kendi hesapları arasında dolaştırmış. Savcılık 58 yaşındaki Maxwell’in her birinde birkaç yüzbin dolar bulunan 15 hesabının ve yurtdışında da en az 1 milyon euroluk bir başka hesabının olduğunu söyledi. Bir de Epstein’in intiharından sonra, tutuklanmadan önce 1 milyon dolar nakit para verip aldığı villa var…

Bilinmeyen çok… Bakalım soruşturmayı ne kadar genişletebilecek savcılık… Ve Maxwell şebekenin sırlarını  anlatmayı seçecek mi?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.