Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tayland’da yaklaşık yedi haftadır turistler dışında koronavirüs vakası tespit edilmedi

Tayland’da bugüne kadar toplam 58 kişi koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybetti, ülkede tespit edilen toplam vaka sayısı ise üç bini geçti. Perşembe günü itibarıyla yaklaşık yedi haftadır Tayland’a başka ülkelerden seyahat edenlerin dışında yeni koronavirüs vakasına rastlanmadı.

Tayland Halk Sağlığı Bakanlığı Sözcüsü Dr. Taweesin Visanuyothin, ülkedeki düşük vaka sayısının yalnızca bağışıklık ya da genetik faktörlerle açıklanabileceğini düşünmüyor. Toplumsal kültürün ve alışkanlıkların koronavirüsle mücadelede daha önemli bir rolü olduğunu söyleyen Dr. Taweesin, “Örneğin Tayland’da insanlar birbirlerine dokunmadan selamlaşır. Komşularımıza baktığınızda da benzer alışkanlıkların sürdürüldüğünü görebilirsiniz” diyor. 

Dr. Taweesin’in sözünü ettiği, Tayland’a komşu ya da yakın ülkelere bakıldığında, koronavirüs vakalarının düşük seyrettiği görülüyor. Örneğin, 53 milyonun üzerinde nüfusa sahip Myanmar’da 336, Kamboçya’da 166, Laos’ta 19 kişi virüse yakalandı.

Uzmanlar genetik faktörleri de göz önünde bulunduruyor

Tayland, Çin’den sonra koronavirüsün ilk görüldüğü ülke. Ülkede ilk kez ocak ayında, Vuhan’dan Tayland’a seyahat eden bir turistin koronavirüs testi pozitif çıktı. Yalnızca Çin’den değil, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi birçok ülkeden turist ağırlayan Tayland’da vaka sayısı ilk iki ay katlanarak arttı.

Mart ayında Tayland’da sokağa çıkma yasağı, okulların ve işyerlerinin kapatılması gibi sıkı önlemler alınınca, salgın önemli ölçüde kontrol altına alındı. Normalleşme sürecinde yavaş yavaş atılan adımların ardından vaka sayısında dalgalanma görüldü. Tayland’da son dönemde görülen vakaların nedeni ise ülkeye gelen turistler.

Halk sağlığı uzmanı Dr. Wiput Phoolcharoen, Tayland’ın güneyindeki Pattani bölgesindeki koronavirüs vakalarını inceliyor. Phoolcharoen, yaptığı araştırmaya göre vakaların yüzde 90’ında hiçbir belirti görülmediğini söylüyor. Güneydoğu Asya ülkelerinin genelinde birçok insanın bağışıklık sistemlerinin Dang Humması olarak adlandırılan, özel bir tür sivrisinekten insanlara bulaşan hastalığa karşı zayıf düştüğü biliniyor. Dr. Wiput, “Bağışıklık sistemimizin koronavirüs karşısında bunun aksine güçlü olması da ihtimaller dahilinde. Bu alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyor. 

Şu an için Tayland ve Tayland’a komşu ülkelerde koronavirüs vakalarının seyrelmesini salt genetik ya da kültürel faktörlerle açıklamak mümkün değil. Ancak her ikisinin de önemli rol oynadığını düşünen uzmanlar, çalışmalarını sürdürüyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.