Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüsün yarattığı ekonomik zararın yüzde 2’si kadar masraf yapılarak gelecekteki salgınlar önlenebilir

Princeton Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre, doğayı korumak için koronavirüs salgınının sebep olduğu ekonomik maliyetin sadece yüzde 2’si oranında yapılacak masrafla gelecekteki salgınlar önlenebilir.

Son yüzyılda, insanlığı etkileyen ve binlerce kişinin ölümüne yol açan Ebola, SARS, Batı Nil Virüsü ve Rift Vadisi Humması gibi salgınların en büyük sebebi ete artan talep. Uluslararası vahşi hayvan ticareti ve ormanların tahrip edilmesi, bu salgınların ortaya çıkmasının en büyük sebebi. Son yüzyılda neredeyse her yıl hayvan kaynaklı iki tip virüs insanlara bulaştı.

Çalışma, on yıl boyunca, her yıl 22 ile 31 milyar dolar arası bir bütçenin, salgınları önlemek için kullanılmasını öneriyor. Bu miktar, koronavirüs salgınının ortaya çıkardığı 11.5 trilyon dolar tutarındaki ekonomik faturanın sadece yüzde 2’sine denk geliyor. Raporda ayrıca, orman tahribatının azaltılmasının, sera gazı emisyonunu da azaltacağı ve bu sayede yıllık 4 milyar dolar civarında kâr sağlanacağı belirtildi. Bu sayede, gelecek yıl bir salgının ortaya çıkma ihtimali de yüzde 27 azaltılabilir. 

Araştırmacıların tavsiyeleri, vahşi yaşam ticaretinin düzenlenmesi, vahşi ve evcil hayvanların hastalık kontrollerinin yapılması, Çin’deki vahşi hayvan pazarlarının kapatılması ve orman tahribatının yüzde 40 azaltılmasını içeriyor. Orman tahribatıyla salgınların arasında kesin bir bağlantı olduğunu söyleyen araştırmacılar, tropik ormanların yeni virüslere gebe olduğunu belirtti.

“Salgınlar hızlanarak geliyor

Çalışmayı yürüten ekibin lideri Prof. Andrew Dobson, “Koronavirüs salgınını yüzyılda bir görülen bir olay sanmak çok safça. Doğaya yaptığımız her şey, iklim değişikliği gibi salgınlar da hızlanarak gelmeye devam ediyorlar” dedi.

Araştırma ekibinden Prof. Stuart Pimm de “Önlem için yapılacak yatırımlar insan sağlığı ve küresel ekonomi için en iyi sigorta olacak. Böylece salgınları başlamadan bitirebiliriz” diye konuştu.  

Çin’deki vahşi hayvan pazarlarının kapatılması, salgınların önlenmesinde oldukça önemli. Çin ekonomisi, bu pazardan yıllık 20 milyar dolar fayda sağlıyor. Milyonlarca insanın çalıştığı bu pazarlarda, veteriner sayısı ise çok az. 

Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Akansha Khatri‘ye göre koronavirüs salgını, ekonomik faaliyetlerimiz için dünyanın ekolojik dengesini korumaya ne kadar ihtiyacımız olduğunu gösterdi: “Eğer bu dengenin sınırlarını zorlamaya devam edersek, bunun acısını da çekeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.