Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brexit sonrası göç dalgası: AB ülkelerine göç eden Britanya vatandaşı sayısı yüzde 30 oranında arttı

Yapılan bir araştırmaya göre, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkması kararıyla sonuçlanan, Haziran 2016’dakiBrexit referandumundan sonra AB ülkelerine göç eden Birleşik Krallık vatandaşı sayısı yüzde 30 arttı. Araştırma, ülkeyi terk edenlerin göç kararını Brexit’ten sonraki ilk üç ay içinde aldığını ortaya koydu.

Haziran 2016’da, Brexit yani Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması hakkında yapılan referandumda, Britanyalılar’ın yüzde 51,9’u, AB’den çıkılması yönünde oy vermişti. Birleşik Krallık’ta, özellikle de İngiltere’de uzun süre tartışma konusu olan Brexit kararı, Şubat 2020’de yürürlüğe girdi. Böylece, Birleşik Krallık, 1973’ten bu yana üyesi olduğu AB’den ayrılmış oldu.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve Eurostat verilerine dayanan araştırmaya göre, Birleşik Krallık’tan AB ülkelerine göç edenlerin sayısı 2008-2015 yılları arasında 56 bin 832 kişiyken, 2016-2018 yılları arasında 73 bin 642’ye yükseldi yani yüzde 30 arttı.

Raporda, Britanyalılar’ın 2016’dan sonra ülkeden göç etme kararı almalarında en önemli etkenin Brexit olduğu belirtiliyor.

Araştırmaya göre, Brexit’ten sonra Birleşik Krallık’tan AB ülkelerine göç ederek vatandaşlık alanların sayısında da yüzde 500 artış yaşandı. Almanya’ya yerleşerek vatandaşlık alan Britanyalılar’ın sayısı ise yüzde 2 bin arttı. Böylece, 2019 yılında Birleşik Krallık, Polonya, Romanya, Irak ve Suriye’yi geride bırakarak, Türkiye’nin ardından, en çok Alman vatandaşlığı alan ikinci ülke oldu.

Bu süreçte, Birleşik Krallık’tan en fazla göç alan AB ülkesi ise İspanya oldu. Referandumdan önce, AB ülkelerinde yaşayan Britanyalılar’ın çoğu, resmi kayıt yaptırma gereği duymuyordu. Bu yüzden, resmi kayıtlarda, İspanya’ya yıllık ortalama 2 bin 300 Birleşik Krallık vatandaşının göç ettiği görülüyordu. Brexit’in ardından geçen iki yılda, bu sayı 21 bin 250’ye yükseldi.  

En fazla Britanyalı’nın göç ettiği ikinci ülke ise Fransa oldu. 2008 – 2015 yılları arasında, yılda yaklaşık 500 kişinin göç kaydı yaptırdığı görülürken referandumdan sonraki iki yıl içinde bu sayı 5 bine kadar çıktı.

Almanya’da 2015 yılında çifte vatandaşlık alan Britanyalı sayısı 622 iken 2019’da bu sayı 14 bin 600’e yükseldi. Referandumdan sonraki üç yıl içinde 31 bin 600 Birleşik Krallık vatandaşı, Alman vatandaşlığına geçti.

2020 yılında 15 bin Britanyalı’nın daha Alman vatandaşlığına geçmesi bekleniyor. Böylece, Almanya’da ikamet eden 120 bin Britanyalı’nın yarısı, yıl sonuna kadar çifte vatandaş olacak. 

Raporu hazırlayan ekipten Daniel Auer, Birleşik Krallık’tan AB ülkelerine göçün giderek artmasının sebebinin, ülkenin ekonomik veya politik bir krize girmesiyle alakalı olduğunu söylüyor.

Britanyalılar’ın, Brexit kararından hemen sonra, üç ay kadar kısa bir süre içinde ülkeyi terk etmeye başlamalarının arkasında yatan en büyük sebep ise gelecekte Birleşik Krallık’ın, AB ülkelerinde yaşama ve çalışma hakkına kısıtlama getirmesi ihtimali.

Kaynak: The Guardian

Raporda, 2015 yılından beri göç eden kişilerin, göç kararı almayı “büyük bir risk” olarak nitelendirdikleri ancak AB ülkelerindeki oturum ve çalışma haklarını korumak için, bu riski almaya hazır olduklarının altı çizildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.