Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin ekonomisinin lokomotifi: “Küçük kız kardeşler”

Çin’de kadınlar kozmetik pazarından alkol satışlarına kadar, tüketimin dörtte üçünü oluşturuyor. Bu tüketimi yapan kesim özellikle eğitimli, evlenmeyi veya çocuk sahibi olmayı düşünmeyen ya da geç yaşta düşünen, böylece harcanabilir geliri yüksek kadınlardan oluşuyor. Bu kadınlar ülkede “küçük kız kardeşler” olarak anılıyor.

Tüm yaş gruplarında tüketimin dörtte üçünü oluşturan “küçük kız kardeşler”in tüketici grubundaki önemi gittikçe artıyor. Güçlü kadın figürünün temsilcisi olarak değerlendirilen küçük kız kardeşler ana akım medyada da büyük ilgi görüyor. 

Hong Kong merkezli South China Morning Post’un haberine göre, kadınların tüketimdeki yeri makyaj ve kozmetik gibi alanlarla da sınırlı değil. Ülkenin 662.7 milyar dolar değerindeki catering (yiyecek içecek servisi) pazarının yüzde 60’ını kadınlar oluşturuyor. Çinli kadınların bira tüketimi de 2019 yılının Temmuz ayına oranla bu yıl yüzde 27’lik artış gösterdi. 

Çin’de alım gücü artan kadınlar hakkında kapsamlı bir rapor hazırlayan İsviçre Bankası UBS’ten Wendy Lu, “küçük kız kardeşlerin” ekonomideki rolünü, “Kadınların harcanabilir gelirlerindeki artış, iyi bir yaşam arayışıyla birleştiğinde kozmetik, duty-free (gümrüksüz satış mağazası), sağlık ve internet pazarlarına olan talebi fazlasıyla etkiledi. Daha da önemlisi, küçük kız kardeşler ekonomisi, ailelerin ve çocukların elektronik ticaret ve eğlence pazarlarındaki harcamalarını da etkileyebilir” diyerek değerlendirdi. 

İngiltere merkezli HSBC bankasının raporlarına göre kadınların davranışlarındaki değişimler, gelirlerinin ve karar güçlerinin artmasına sebep oluyor. Çin hanehalkı ortalama 3,03 kişiden oluşuyor. Ülkenin varlıklı bölgelerinde 2,78 olan bu sayı, gelişmekte olan bölgelerde ise 3,10 kişi olarak göze çarpıyor. HSBC Hong Kong’da güvenlik stratejisi uzmanı olarak çalışan Herald van der Linde’ye göre, hanehalkı başına düşen kişi sayısı her geçen gün azalıyor ve hanehalklarının gelirleri artıyor. Böylece tüketiciler tüketimde daha iyi tercihler yapabiliyor.

Herald van der Linde, “İstihdam oranı artan kadınlar hane harcamaları kararlarında da artık daha fazla söz sahibi olmaya başladı. Artık kendileri için daha çok harcama yapıyorlar. Kadınlar belli ki tüketici gruplarında önemli bir yer edinmeye başladılar” diye ekliyor. 

“Küçük kız kardeşler”in yakın zaman içinde makyaj, giyim, gıda, içecek ve mobilya pazarlarında da hızlı bir büyüme etkisi yaratması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.