Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hong Kong’lu medya patronu Jimmy Lai, milli güvenlik yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklandı

Hong Kong gazetesi Apple Daily’nin kurucusu Jimmy Lai, Hong Kong milli güvenlik yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklandı. Yabancı güçlerle işbirliği yapmak suçundan yargılanacak olan Lai ile beraber, en az yedi kişi daha gözaltına alındı.

Hong Kong’da medya devi olarak tanınan 71 yaşındaki Jimmy Lai, ülkeyi bölme, hükümeti devirme, terör ve yabancı güçlerle işbirliğini cezalandırmayı öngören milli güvenlik yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle bugün (pazartesi) tutuklandı. Ardından aralarında Lai’nin iki oğlunun ve gazete yöneticilerinden birinin de bulunduğu yedi kişi, aynı suçtan gözaltına alındı.

Polis, ilerleyen saatlerde Apple Daily’nin ofisine baskın yaptı.

Çin hükümetini destekleyen Global Times gazetesi, Lai’nin tutuklanması haberini, Lai’nin “senelerdir nefret yayan, Hong Kong yöneticilerini ve Çin’i kötüleyen” biri olduğunu söyleyerek verdi.

Çin’deki otoriter rejimi sıklıkla eleştiren Apple Daily, demokratik ve muhalif tutumuyla biliniyor. Geçen sene Jimmy Lai, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Devlet Bakanı Mike Pompeo ile görüşmüş ve o zaman gündemde olan tartışmalı güvenlik yasasını konuşmuştu. Sonrasında geri çekilen yasa tasarısı, zanlıların davalarının Çin’de görülmesini hedefliyordu. 

Lai, milli güvenlik yasası kapsamında şimdiye kadar tutuklanan en tanınmış muhalif isim oldu. 

Medya patronu Lai’nin tutuklanmasına sebep olan milli güvenlik yasası, 30 Haziran’da yürürlüğe girmiş ve çok sayıda tartışmaya yol açmıştı. Ülkeyi bölme, hükümeti devirme, terör ve yabancı güçlerle işbirliğini cezalandırmayı öngören yasada, suç olarak tanımlanabilecek eylemlerin kapsamı oldukça geniş.

Yasanın hedefinde, Çin hükümetinin Hong Kong üzerindeki artan yaptırım gücüne karşı çıkan, bölgenin ekonomik ve idari özerkliğini korumak isteyen, demokrasi yanlısı muhalifler bulunuyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.