Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya ile İsrail ortak hava tatbikatı düzenliyor

Alman hava kuvvetleri Luftwaffe ve İsrail Hava Kuvvetleri, tarihte ilk kez ortak hava tatbikatı düzenleyecek. Almanya’da yapılacak tatbikat, Yahudi Soykırımı’nın 75 yıl ardından sembolik bir anlam taşımakla beraber, NATO’nun (Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü) önemli bir parçası olan Alman ordusunu güçlendirmeyi de amaçlıyor. 

İsrail savaş uçakları, tatbikat amacıyla dün (17 Ağustos Pazartesi) Almanya’ya indi. Bugün “soykırımda kaybedilenleri anma töreninin” ardından başlayacak olan tatbikatlar altı adet F-16 uçağıyla yapılacak ve iki hafta sürecek

https://twitter.com/Team_Luftwaffe/status/1295320907779538944?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1295320907779538944%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dw.com%2Fen%2Fisraeli-air-force-jets-land-in-germany-for-first-time%2Fa-54603104

İki ülkenin uçakları, önce soykırımda hayatını kaybedenler için Nazi Almanyası’nın ilk toplama kampı olan Dachau’nun, ardından 1972 yılında Almanya’nın Münih kentindeki Yaz Olimpiyat Oyunları sırasında öldürülen 11 İsrail vatandaşını anmak için Fürstenfeldbruck şehrinin üstünden uçacak. 

İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Amikam Norkin, Almanya ve İsrail’in birlikte yapacakları tatbikatlarla ilgili, “Birçok İsrail Hava Kuvvetleri askeri soykırımdan kurtulabilmiş olanların torunları. 60’lar ve 70’lerdeyse hava kuvvetlerinin yarısı soykırımdan sağ kalanlardı. Yine de bunu yapmamız gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu. 

Almanya, ordu içinde Neo-Nazi yapılanmaların artmasından ötürü hassas bir dönemden geçiyor. Alman askerleri arasında artan aşırı sağ eğilimler sebebiyle endişelenen Almanya’da, Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, geçen ay ordu içerisindeki bir birimi, aşırı sağ eğilimlere sahip olması nedeniyle lağvetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.