Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Son bir buçuk ayın en yüksek vaka sayısına ulaştık”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada son bir buçuk ayın en yüksek vaka sayısına ulaşıldığını, eğer sosyal mesafe, maske ve temizlik kuralları yerine getirilmezse bu sayının artacağını ve salgınla savaşın geç biteceğini söyledi.  

“Teletıp sistemiyle hasta takibinde yeni bir adım atmış olacağız”

Evde tedavi sürecinde yeni bir döneme girildiğini açıklayan Koca, teknolojinin bu savaşta kullanılmasının zaferi yakınlaştıracağını vurgulayarak yeni tip Teletıp sistemi hakkında da bilgi verdi:

“Evde tedavi edilen hastalarımız için önümüzdeki günlerde yeni bir uygulamaya gidiyoruz. Hekimlerimiz Teletıp denilen sistem sayesinde hastalarıyla doğrudan görüşme yapacak, hasta takibinde teknolojinin yardımıyla yeni bir adım atmış olacağız. Türkiye hastaların koronavirüs tedavisine erken aşamada başlamaktadır. Tedaviye erişim çok kolaylaşmıştır. Böylece riskli gelişmelerin önü alınmaktadır. İlaç tedarikinde herhangi bir sıkıntımız yoktur. Antiviral ilacın yerli üretimine dört firma tarafından başlanmıştır. Tanı testlerinde olduğu gibi ilaç giderlerinde devlet tarafından karşılanmaktadır. Tedavi giderlerinin devlet tarafından karşılandığı nadir ülkelerden biriyiz. Saydığım başlıklar içinde salgının sonuçları açısından en önemli gösterge ağır hasta sayısıdır. Dün ağır hasta sayımız 686’ya ulaştı. Bu gruptaki hastalarımız çoğunlukla kronik hastalığı olan kişilerle büyüklerimizden oluşmaktadır. En üzücü sonuçları bu hasta grubunda görmekteyiz. Tedavileri gerçekten büyük zorluklarla gerçekleşiyor. Bizim farkında bile olmaksızın alıp verdiğimiz nefeslerin biri için onlar her şeyden vazgeçecek aşamaya geliyorlar. Vaka tablosunda her gün karşınıza çıkan vefat sayılarının arkasında sağlıklı bir insanın asla bilemeyeceği çırpınışlar var. Bu durum çoğu hastanın koronavirüsü hafif yaşadığı gerçeğini bize unutturacak kadar sarsıcıdır. Temas ve buluşma zincirlerinin hastalık karşısında güçsüz kişiler için bir sebepler zinciri olmasına izin vermemeliyiz. Bu kontrollü sosyal hayatın üç basit kuralı olan maske mesafe temizlik kuralına uyarken bizler sadece hastalığın yayılmasını önlemiyoruz. Ağır hasta sayısını vefat sayılarını azaltıyoruz. Çekilmesi muhtemel acı ve ıstırapları önlüyoruz.”

Salgınla mücadelede üç kural: Maske, sosyal mesafe ve temizlik

Vaka artışlarının yılgınlığa ve yenilgi duygusuna yol açmaması gerektiğini söyleyen Bakan Koca sosyal izolasyonun ve salgınla mücadele de basit üç kuralın uygulanmasının önemini şu sözlerle açıkladı: 

Vaka sayılarımız bir süredir yükselişte. Son bir buçuk ayın en yüksek hasta sayısına ulaştık. 1 Temmuz’da hasta sayımız 1.192 idi, bu sayı dün 1.263 olarak gerçekleşti. Az veya çok her artış uyarıcı olmalıdır. Fakat artışlar yılgınlığa, yenilgi duygusuna yol açmamalıdır. 12 Haziran’da tespit edilen yeni hasta sayısının 1.592 olduğunu, güçbirliğiyle bunu binin altına çektiğimizi unutmayın. Salgın bir süreçtir bu tür değişiklikler tüm dünyada görülmektedir. Gereken, başarıda ısrardır. Çeşitli sebeplerle zaman zaman vuku bulacak olan artışlar eğer bizi yıldırırsa zafer uzar, alacağımız yara büyür. Bunun için sizleri dirayetli inançlı olmaya davet ediyorum. Geçmiş güne değil yarınlara bakmaya davet ediyorum salgınla mücadelemiz başarıyla sürüyor. Bundan kuşkunuz olmasın. Türkiye’nin salgınla mücadelesine başarısızlık etiketi yapıştırmaya çalışan varsa salgının ne anlama geldiğini bilmiyor. Ya da bildiği kadarını da siyaseten unutmayı tercih ediyor. Tarihte düz çizgi halinde seyreden salgın olmamıştır. Vakaların azalması, yükselmeyeceğine güvence teşkil etmemiştir. Önemli olan mücadelede istikrardır. Koronavirüse karşı bugün itibarıyla geldiğimiz noktayı sizlere özetlemeye çalışayım. Bildiğiniz gibi günlük tabloda bugünkü test sayısı yeni hasta sayısı ağır hasta sayısı öne çıkan başlıklardan üçüdür. Yeni hasta sayılarının tekrar binin üzerine çıkmasından sonra 3 Ağustos’ta 41 bin olan günlük test sayımız dün 82 bin olarak gerçekleşti. Bu sayı birkaç gün içinde 100 binin üzerine çıkabilecek. Kronik rahatsızlığı olmayan yaşı genç hastalığı hafif belirtilerle geçiren kişiler evlerinde diğer kişilerden izole olarak istirahat etmekte ve kendileri için planlanan tedaviyi uygulamaktadırlar. Sağlık ekipleri hastalığı hafif geçiren bu kişilerle tedavi ve izolasyonun birinci, üçüncü, yedinci ve ondördüncü gününde irtibat kurmak kendilerini takip etmektedirler.”

HES kodunda yeni yöntem 

Salgınla mücadele kapsamında geliştirilen hes kodunun yeni özelliklerle ay sonunda tüm yurtta uygulanacağını söyleyen Koca HES kodunun yeni özelliği hakkında detaylı bilgi verdi: 

“Şimdi size ülke genelini ilgilendirecek koronavirüs ile mücadelede teknolojinin gücünden yararlanmak isteyen her yurttaşımızın heyecan duyacağı bir haber vereceğim. Bildiğiniz gibi bakanlığımız HES adlı bir mobil uygulama geliştirmişti. Bu uygulamaya riskli alan özelliğini kazandırdık. Şu anda pilot bölge olan Kırıkkale’de denenen bu özellik ay sonuna kadar tüm yurtta hizmete girecek. Mobil uygulamadaki riskli alan özelliği gittiğiniz toplu mekanlarda karekod uygulamasıyla size bilgi verecek. Yakın tarihte orada bir koronavirüs hastası bir teması bulunmuş mu veya bulunuyor mu bunu öğreneceksiniz. Geliştirdiğimizi HES mobil uygulamasında bugüne kadar büyük yararlar gördük. HES kodu üreten vatandaş sayısı 25 milyonu geçti. Hastalığı veya teması sebebiyle izolasyonda olması gereken 95 binden fazla kişinin izolasyon kurallarını ihlal ederek uçak, tren ya da otobüse binmeye çalıştığını bu uygulamayla tespit etti ve engelledik. Kolluk kuvvetleri şehirlerarası ulaşımda yaptıkları denetimlerde yolcular için riskli kişilerin seyahatini bu uygulama sayesinde önlemektedir. Ev izolasyonları da yine HES adlı bu mobil uygulama ile denetlenmektedir.”

“Biz 21 Eylül’de okulların temelde açılmasından yana bir yaklaşım içindeyiz”

Okulların 21 Eylül’de açılmasını uygun gördüklerini belirten Bakan Koca, okulların açılmasını bir zorunluluk olduğunu fakat salgının seyrediş şekline göre kademelendirme yöntemine geçiş yapılabileceğini aktardı: 

“Biz 21 Eylül’de doğrusu okulların temelde açılmasından yana bir yaklaşım içindeyiz. Bu daha öncede açıklandığı şekliyle kademelendirme tarzında muhtemelen olur. Bunu zannediyorum önümüzdeki haftalar Milli Eğitim Bakanlığımız daha netleştirerek açıklaması yapılmış olur. Çünkü bazı sınıfların bir şekilde eğitime özellikle başlaması gerektiğini biliyoruz, o nedenle genel anlamda 21’inde eğitimde temelde başlamanın esas ama eğer salgındaki seyir farklı seyrederse kademelendirme yöntemiyle Milli Eğitim Bakanlığı ile bu konuyu konuşarak bilim kurulumuz önerisi doğrultusunda bir noktaya gelinecektir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.