Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaliforniya’da çıkan orman yangınları devam ediyor: “Küresel ısınmaya hâlâ inanmayanınız varsa Kaliforniya’ya gelsin”

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kaliforniya eyaletindeki orman yangınlarının kuru şimşek ve fırtınalarla daha da artması bekleniyor. Kuru fırtına ve şimşek dalgalarının, halihazırda 1,3 milyon dönüm araziyi kül eden orman yangınlarını şiddetlendireceği öngörülüyor.

14 bin itfaiye görevlisi ara vermeden yangını söndürmek için çabalıyor. Kaliforniya Orman ve Yangın Koruma Birimi (CAL FIRE) Başkanı Thom Porter, cumartesi (22 Ağustos) günü sosyal medyadan bir açıklama yaptı ve “En kötüsünü daha yaşamadık. Yeni şimşeklerin geleceğini öngörüyoruz. Çabanızı iki katına çıkarın!” dedi.

Kaliforniya eyaleti ise hükümetten, Kaliforniya için felaket sinyallerinin verilmesini talep etmişti. ABD Başkanı Donald Trump perşembe günü (20 ağustos) konuyla ilgili yaptığı açıklamada CAL FIRE’ı suçlamıştı.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom ise bu konuyla ilgili ertesi gün (21 Ağustos) açıklama yaptı. “Bugün, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı, 40 milyon ABD’linin yaşadığı Kaliforniya eyaletini, fonunu kesmekle tehdit etti” diyen Newsom, Trump hükümetiyle çevre konusunda 90 farklı davanın görüldüğünü ekledi. İki buçuk dakikalık, önceden kaydedilmiş videoda Newsom, “Küresel ısınmaya hâlâ inanmayanınız varsa Kaliforniya’ya gelsin” dedi. Yangınlarda 55 derece sıcaklığı gören Kaliforniya eyaletinin tarihindeki en yüksek sıcaklık oldu.

ABD Başkanı Donald Trump birçok kez küresel ısınmanın “uydurma” olduğunu söylemişti. 2018 yılında Dördüncü Ulusal İklim Değerlendirmesi Raporu, küresel ısınmayla mücadele edilmediği takdirde orman yangınlarının artacağını belirtmişti. Trump ise raporla ilgili, “Ben inanmıyorum” demişti.

Şu anda Kaliforniya eyaletinde 370 orman yangını var. 11 bin kuru şimşek çakması yaşanan yangınlarda şimdiye kadar dört kişi hayatını kaybetti, 871 bina zarar gördü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.