Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus’ta salı günü okullar açıldı, Lukaşenko karşıtı protestolara katılan düzinelerce üniversite öğrencisi gözaltına alındı

Belarus’ta yaz tatilinin ardından okula dönen yüzlerce öğrenci, salı günü başkent Minsk sokaklarında “Lukaşenko defol!” ve “Siyasi tutuklulara özgürlük!” sloganları atarak Eğitim Bakanlığı binasına yürüdü. Minsk merkezli insan hakları örgütü Viasna’ya göre, çevik kuvvet polisleri karşısında etten duvar örmeye çalışan 40’tan fazla öğrenci gözaltına alındı.

Belarus’u 26 yıldır demir yumrukla yöneten Aleksandr Lukaşenko’nun 9 Ağustos’ta yapılan seçimlerde rakibi Svetlana Tikhanovskaya’ya karşı ezici bir zafer kazandığını duyurmasının ardından başlayan ve ülke geneline yayılan protesto gösterileri dört haftadır sürüyor. 

Belarus’un başkenti Minsk’te yaz tatilinin ardından okula dönen yüzlerce üniversite öğrencisi önce şehirdeki çeşitli üniversitelerin önünde toplandı, ardından “Lukaşenko defol!” sloganları atarak Eğitim Bakanlığı binasına yürüdü. Bakanlığın önünde polise karşı etten duvar örmek isteyen öğrenciler, çevik kuvvet polisinin sert müdahalesiyle karşılaştı. Minsk merkezli insan hakları örgütü Viasna’nın verilerine göre, Belarus’un başkenti Minsk’te okulların açıldığı salı günü protesto gösterilerine katılan en az 40’ı öğrenci, sekizi gazeteci olmak üzere 60’tan fazla eylemci gözaltına alındı. 

Viasna’dan Valiantsin Stefanoviç, Associated Press (AP) ile yaptığı bir telefon görüşmesinde, gözaltına alınanların ayrıca polis şiddetine maruz kaldıklarını söyledi. Stefanoviç, “Öğrenciler ve üniversiteler patlamaya hazır bomba gibiler. Yetkililer, üniversitelerde başlayan protesto gösterilerinden ve eylemlerden gerçekten korkuyor. Bu nedenle bu kadar gösterişli bir şekilde öğrencilere gözdağı vermeye, onları korkutmaya çalışıyorlar” dedi. 

Protesto gösterilerine katılan öğrencilerden Tatyana Ivanova, Minsk Devlet Dilbilim Üniversitesi’ndeki öğrencilerin gözaltına alınmamak için kampüs içindeki bir binaya girerek saklanmaya çalıştıklarını ancak çevik kuvvetin öğrencileri takip ederek gözaltına aldıklarını söyledi. Ivanova, “Polisin bu davranışı bizleri daha da öfkelendirmekten başka bir şeye yaramıyor. Ne kadar çok kişiye şiddet uygulayıp, ne kadar çok insanı gözaltına alırlarsa, Lukaşenko’nun kaybettiğinden o kadar emin oluyoruz” diye konuştu.  

Belarus’u 1992 yılından beri yöneten Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, protestolara katılanları “Batı’nın kuklaları” olarak tanımlıyor. 9,5 milyonluk nüfusa sahip Belarus’ta 9 Ağustos’ta yapılan seçimlerde Lukaşenko, oyların yüzde 80’ini alarak rakibi Svetlana Tikhanovskaya karşısında ezici  bir zafer kazandığını ilan etmiş, ardından başkent Minsk’te başlayan Lukaşenko karşıtı protesto gösterileri, ülke geneline yayılmıştı. O tarihten beri aralıksız olarak devam eden eylemlerde dördüncü haftaya gelindi. Geçen hafta sonu, eylemlerin üçüncü haftası tamamlanırken, başkent Minsk sokaklarında 150 eylemci gözaltına alındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.