AstraZeneca, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği koronavirüs aşısının son aşama testlerini, bir deneğin rahatsızlanması nedeniyle askıya aldı

İngiltere merkezli ilaç şirketi AstraZeneca Plc, Oxford Üniversitesi ile birlikte yürüttükleri koronavirüs aşı denemelerine katılan bir bireyde görülen ve tam olarak açıklanamayan bir rahatsızlık nedeniyle aşı çalışmalarını küresel çapta ve son aşama deneyleri de dahil olmak üzere durduklarını duyurdu. 

Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirilen aşı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından dünya genelindeki en başarılı ve kitlesel kullanıma en uygun olabilecek koronavirüs aşısı olarak tanımlanmıştı

Cambridge merkezli ilaç firması AstraZeneca, aşı denemelerini gönüllü olarak durdurduklarını, bağımsız bir komite tarafından, geliştirdikleri aşının güvenli olup olmadığının bir kez daha denetleneceğini belirtti. AstraZeneca ayrıca çalışmalardaki duraklamanın aşının üretimi ve piyasaya sürümünü geciktirmemesi ve belirledikleri zaman çizelgesine bağlı kalmak için çaba göstereceklerini ekledi. 

Şirketten, e-posta yoluyla gönderilen bilgilendirmede, “Bu yaptığımız, aşı çalışmaları sırasında katılımcılardan birinde beklenmedik bir rahatsızlık görüldüğünde yapılması gereken, rutin bir hamle” denildi. 

“Temel değerlerimiz arasında en önemlisi “bilimi takip etmek” olmuştur. Potansiyel bir koronavirüs aşısı üzerinde çalışırken de en yüksek bilimsel standartlara bağlı kalmaya kararlıyız. #BiliminYanındayız @Sanofi, sen de bize katılacak mısın?” Birlikte, #BiliminYanındayız.

Koronavirüs aşı geliştirme çalışmalarında başı çeken dokuz Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa merkezli firma, salı günü salgını kontrol altına almanın aciliyetinin farkında olduklarını, ancak aşı denemelerinde güvenliği ön planda tutacaklarına dair söz verdi. 

Firmalar bir araya gelerek, “tarihi bir taahhüt” olarak adlandırdıkları bir bildirinin altına imza attı. Bu bildiride şirketler, koronavirüs aşı çalışmalarını aceleye getirmeye yönelik siyasi baskıların bilimsel güvenlik standartlarının önüne geçmesine izin vermeyeceklerini taahhüt ettiler. İmzacılar arasında AstraZeneca’nın yanı sıra Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, Merck & Co, GlaxoSmithKline, Novavax Inc, Sanofi ve BioNTech de yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.