Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara’da ilçe ilçe koronavirüs yoğunluk haritası

Haber: Özgür Özdemir & Okan Yücel

Ankara son dönemde koronavirüs salgınının en yoğun hissedildiği şehir haline geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaklaşık üç hafta önce gerçekleştirdiği basın toplantısında Ankara’daki vaka sayısının İstanbul’u iki kat kadar geçtiğini söylemişti. Yani resmî sayılara göre aktif vaka sayısının en yüksek olduğu il Ankara. Bununla beraber Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı günlük durum raporlarında Ankara’ya özel veriler paylaşılmıyor. Ancak Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, Ankara’da günde yaklaşık 4 bin yeni vaka tespit edildiğini söyledi.

Medyascope’a konuşan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden bir yetkili ise Ankara’da salgını kontrol etmek için ellerinden geleni yaptıklarını ancak özellikle ulaşım konusunda çok sıkıntı çektiklerini belirtiyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Elektrik Gaz Otobüs (EGO) Genel Müdürlüğü’ne en son otobüs alımı 2013 yılında yapılmıştı. EGO Genel Müdürlüğü verilerine göre Ankara’da 1.540 faal toplu taşıma aracı var.  

Öte yandan Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı Günlük Durum Raporu’na göre de temmuz sonuyla beraber Batı Andolu’daki, ağustos ortasıyla beraber de hem Batı Anadolu, hem de Orta Anadolu’daki yeni vaka sayısı İstanbul’daki yeni vaka sayısını geride bırakmaya başladı.

Bakanlığın paylaştığı son günlük durum raporu ise 9 Eylül’e ait

Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen “Hayat Eve Sığar” (HES) uygulamasında ise Ankara’nın hemen hemen her bölgesi kırmızı renkle gösteriliyor. 

Salgının en hızlı yayıldığı yerlerden biri Çankaya’nın merkezi olan Kızılay ve çevresi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), pek çok bakanlığın resmî binası ve diğer resmi kuruluşların da merkezi Kızılay’da bulunuyor. Bunun yanı sıra Kızılay aynı zamanda Ankara ulaşımının da kalbi durumunda. Toplu taşıma kullanan insanlar için farklı ilçelere ve yerleşim yerlerine gitmek için Kızılay geçilmesi gereken bir durak konumunda. Buna bağlı olarak Kızılay ve çevresindeki vaka sayıları her geçen gün büyük bir artış gösteriyor. 

Sincan da salgının en hızlı yayıldığı ilçelerden biri durumunda. Burada öne çıkan faktörler ise Sincan’da yaşayan insanların büyük kısmının ulaşımlarını toplu taşıma ile sağlaması, çok sayıda fabrikanın ve aynı ortamda çalışan işçilerin bulunması. Geçtiğimiz gün Medyascope’a konuşan Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, resmî sayılara göre 535 binlik bir nüfusa sahip Sincan’daki risk faktörlerini şu şekilde anlatmıştı:

“Polikliniklerimize başvuran hastaların çok büyük kısmı emekçi insanlar. Hizmet sektörü, kamu kurumunda ve fabrikalarda çalışan emekçiler. 1 Haziran’da başlayan normalleşme süreci ile birlikte toplu taşıma araçları kriterleri gözetmeksizin kullanılmaya başlandı. Çalışan insanların birçoğu da toplu taşıma kullanıyor. Bu da virüsün yayılmasına neden oldu. Yine Ostim, Sincan, Kazan ve Gölbaşı gibi sanayinin yoğun olduğu bölgelerde birçok emekçinin koronavirüs testi pozitif olmasına rağmen bunlar ne hastalara ne de kamuoyuna açıklanıyor. Burada çalışanlar hasta olduğunu bilmeden çalışmaya devam ediyor. Bu da çok önemli bir bulaş kaynağı oldu”.

Uygulamaya göre daha çok alışveriş merkezlerinin ve işyerlerinin bulunduğu Yenimahalle de salgından ciddi ölçüde etkileniyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, Yenimahalle’deki hastanelere ve polikliniklere her geçen gün daha fazla sayıda hastanın başvurduğunu söylüyor.

Nüfus olarak Ankara’nın ikinci, Türkiye’nin üçüncü büyük ilçesi olan Keçiören, 11 Eylül 2020 itibariyle Hayat Eve Sığar uygulamasında koronavirüs salgınında en riskli bölgelerden biri.  Ankara’nın en önemli sanayi sitelerine ev sahipliği yapan ilçede salgın neredeyse tüm mahallelere yayılmış durumda.

Ankara’nın en büyük bir diğer ilçesi Mamak ise koronavirüs merkezlerinden biri.  Resmi rakamlara göre 665 bin nüfusa sahip ilçede koronavirüs salgınından etkilenmeyen bölge sayısı yok denecek kadar az. 

Ankara’nın Gölbaşı İlçesi de koronavirüs salgınından etkilenmeye devam ediyor. Mogan Gölü’ne ev sahipliği yapan ilçe hafta sonları Ankaralılar’ın uğrak yerlerinden bir tanesi. İlçe resmi rakamlara göre 138 bin nüfusa sahip. Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi İngilizce hazırlık sınıflarının da yer aldığı Gölbaşı HES uygulamasında kırmızı yoğunluklarıyla dikkat çekiyor.

Ankara’nın metropol ilçelerinden biri olan Pursaklar da koronavirüs salgını etkisi altında. Ankara Esenboğa Havalimanı güzergahı üzerinden yer alan ilçe 150 binin üzerinde nüfusa sahip. 

Ankara’nın Kahramankazan ve Çubuk ilçelerinde ise ilçe merkezlerinin HES uygulamasında kırmızı oldukları gözüküyor. İlçe çevreleri ise nufüs yoğunluğun daha fazla olduğu merkezlere nazaran daha az riskli durumda.

Ankara’daki mesai saatlerinde değişikliğe gidiliyor

Salgının Ankara’da büyük bir hızla yayılması Ankara Valiliği’ni de yeni önlemler almaya itti. Ankara Valiliği tarafından bugün yapılan basın açıklamasında, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma ve dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemlerinin uygulanabileceğine dair getirilen esasın hayata geçirileceği duyuruldu. Buna göre ilgili kurumların mesai saatleri; 08.00-17.00, 08.30-17.30, 09.00-18.00, 10.00-19.00 şeklinde dört farklı şekilde uygulanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler