Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Çin’in artan deniz gücüne meydan okumak için donanmasını büyütüyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çin karşısında deniz gücünü artırmak için düğmeye bastı. ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD’nin insansız gemilere, denizaltılara ve uçaklara büyük bir yatırım yaparak donanma filosunu genişleteceğini açıkladı.  

Esper, çarşamba günü (16 Eylül) Kaliforniya’daki Rand Corporation’ın bir etkinliğinde yaptığı konuşmada, gündemdeki planın, ABD’nin gücünü ve varlığını yansıtabilecek ve çok uzun mesafeler içerisinde “hassas saldırılar” gerçekleştirebilecek bir gemi filosu için oluşturulduğunu söyledi. Planın oldukça kapsamlı olduğunu vurgulayan Esper, “Oluşturulması istenen donanma havadan, denizden ve denizin altından ölümcül etkiler sağlama becerisinde olacak” diye konuştu.

Esper, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) işbirliğiyle yapılan “Future Forward” adlı kapsamlı rapor doğrultusunda, ABD’nin Hint-Pasifik bölgesindeki gemi sayısını 293’ten 355’e çıkaracağını belirtirken plana göre, ABD Donanması’nın bütçesine 2045 yılına kadar milyarlarca dolar eklenecek.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper

Esper, Hint-Pasifik bölgesinin yalnızca küresel ticaret merkezi olarak değil aynı zamanda Çin ile büyük bir güç rekabetinin merkezi olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Çin’in ABD’nin en büyük güvenlik tehdidi olduğunu ve Hint-Pasifik bölgesinin ABD ordusu için “öncelikli bölge” olduğunu yineleyen Esper, “Bu çabalar, insansız sistemlerin mayın döşemeye ve düşmanı gözetlemeye kadar çeşitli işlevleri yerine getirecek. Bu, önümüzdeki yıllarda deniz savaşlarını nasıl yürüteceğimiz konusunda büyük bir değişim olacak” dedi.  

Pentagon’un bu ayın başlarında yayımladığı bir raporda, Pekin’in 350 gemi ve denizaltıyla dünyanın en büyük deniz filosuna sahip olduğu belirtilmişti. Buna karşılık Esper, Çin donanmasının ABD’nin oluşturacağı donanmanın gerisinde kalacağını belirterek, “Yeni gemiler inşa etmeyi bıraksak bile, Çin Halk Cumhuriyeti’nin denizlerdeki kapasitemize uyması yıllar sürer” açıklamasında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.