Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’den getirilen koronavirüs aşısının denemeleri başladı: “Gönüllülerin bir kısmına boş aşı, bir kısmına gerçek aşı yapılacak”

Haber: Okan Yücel – Özgür Özdemir

Hacettepe Üniversitesi’ndeki aşı çalışmalarının yürütülmesinde başaraştırmacı olarak görev yapan Prof. Dr. Murat Akova, her geçen gün aşı yapılacak kişi sayısının artacağını söyledi. Aşılar ilk aşamada yüksek risk grubunda bulunan 1.200 gönüllü sağlık çalışanına, ikinci aşamada ise kriterleri sağlayan 13 bin gönüllüye yapılacak. 

Prof. Dr. Murat Akova, 13 bin gönüllünün sağlaması gereken koşulları şöyle sıraladı:

  • 18-60 yaş arasında olma
  • Kronik bir rahatsızlığın bulunmaması
  • Koronavirüs atlatmış olmama ve mevcut durumda herhangi bir hastalığın olmaması 
  • Hamilelik beklentisi olmaması 

Aşı olmak isteyen gönüllülerin Türkiye’de kurulacak toplam 25 aşı merkezine başvuru yapması gerekiyor. Prof. Dr. Akova, aşı olan gönüllülerin kartlarına her gün sağlık durumlarının işleneceğini, acil bir durum olması halinde müdahale edileceğini ve bu kişilerin en az 210 gün süreyle kontrol altında tutulacağnı vurguladı.

“Gönüllülerin bir kısmına plasebo, bir kısmına gerçek aşı yapılacak”

Prof. Dr. Akova, ilk aşamada aşı uygulanacak 1.200 kişilik grubun ikiye bölüneceğini ve bu grubun yarısına aşı, diğer yarısına ise plasebo (boş aşı) verileceğini söyledi. Akova konuyla ilgili şöyle konuştu:

“1.200 kişinin bölünme yöntemi kör ya da maskelenmiş olarak yapılacak. Ne aşıyı yapan bizler ne de gönüllüler ne olduğunu bilmeyecek. Bu grubun yarısına boş aşı yarısına da gerçek aşı verilecek. Eğer gerçek aşı yapılan kişilerde koruma olursa, aşının etkinliği de kanıtlanmış olacak. Nihai olarak Türkiye’de çalışmaya almayı düşündüğümüz 13 bin kişiye ise ‘rastgellemeyi’ ikiye bir şeklinde yapacağız. İki kişiye gerçek bir kişiye ise boş aşı yapılacak ve hastaları gözlemlemeye devam edeceğiz. Burada aşının etkinliğini daha fazla araştırmaya çalışacağız.”

Aşının ciddi bir yan etkisi var mı?

Türkiye’de uygulanmaya başlanan aşının şu ana kadar ciddi bir yan etkisinin tespit edilmediğini açıklayan Murat Akova, “Aşı çalışmasıyla ilgili biri 600 diğeri 250 kişiden oluşan iki küçük grup çalışması yapılmış. Bildirilen ciddi bir yan etki yok. Sadece baş ağrısı, aşı yerinde ağrı, ateşlenme ve kırgınlık gibi bütün aşılarda saptanacak bir yan etki söz konusu” dedi. 

Aşının koruma süresi

Prof. Dr. Murat Akova, aşının koruma süresi hakkında şunları söyledi:

“Genelde antikorların dört aydan sonra azaldığı belirtiliyor. Azalmayanlar da var ama hastalığı bir defa geçirdikten sonra yeniden geçiren kişi sayısı oldukça az. Aşı ile ilgili öngörüde bulunmak mümkün değil ama hastalığa karşı kısa süreli antikor üreten bir aşı varsa bulaşma zincirini kırabilirsiniz. Dört ay antikor sağlayabilecek bir aşı bile oldukça önemli.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.