Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York’un merkezindeki dev dijital saat, iklim değişikliğine karşı uyarıyor: Harekete geçmek için 7 yıl 103 gün 15 saat 40 dakika 7 saniyemiz kaldı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinde 1999’da halka açık bir sanat projesi olarak kurulan ve üzerinde dijital bir saat bulunan Metronom adlı yapı, aradan geçen zaman içinde kent merkezinin şaşırtıcı ve dikkat çekici bir parçası haline geldi. Metronom’un dijital saati bugünlerde saatin kaç olduğunu göstermekten farklı bir görev üstleniyor. Saat, küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin etkilerinin geri döndürülemez hale gelmesini önlemek için hatırlatıcı olarak yeniden programlandı. 

New York kent merkezindeki Union Meydanı’na bakan yüksek binanın üzerinde, yaklaşık 20 metre genişliğindeki 15 basamak, bugüne kadar kent sakinlerine günün hangi saatinde, hangi dakikasında, hangi saniyesinde olduklarını ve bunların da küsuratını gösteriyordu. Ancak yıllarca saatin tam olarak nasıl çalıştığını anlamayan gözlemciler arasında, bu 15 basamağın her yıl yok edilen yağmur ormanlarının alanını ya da dünya nüfusundaki değişimleri gösterdiğini düşünenler oldu. Hatta pi sayısıyla bir ilgisi olabileceğini iddia edenler vardı. 

Cumartesi gününden itibaren Metronom, çevre dostu bir hatırlatıcı olma görevini üstlendi. Bugünlerde Metronom, 24 saatlik bir günün döngüsünü takip etmek yerine, Gan Golan ve Andrew Boyd adlı iki sanatçının kendi deyimleriyle, “insanlığın, iklim değişikliği geri döndürülemez bir hale gelmeden harekete geçebilecek ne kadar zamanı kaldığını” gösteriyor. 

İklim Saati’nin yaratıcıları Andrew Boyd (solda) ve Gan Golan. 

Cumartesi günü Metronom ekranında “Dünya’nın ömrünün de bir sonu var” mesajı görüldü. Ardından bu sona ne kadar yaklaştığımızı işaret eden süreyi gösteren 7:103:15:40:07 sayıları ekranda belirdi. Bu sayılar, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin geri dönülemez hale gelmesine 7 yıl 103 gün 15 saat 40 dakika 7 saniye kaldığını gösteriyordu. Sanatçıların, Berlin merkezli Mercator Küresel Müşterekler ve İklim Değişikliği Araştırma Merkezi’nin verilerine göre hesapladıklarını belirttikleri geri sayım başladı ve iklim değişikliğiyle mücadele için bir alarm görevi üstlendi. 

İki sanatçının projeleri için seçtikleri isim, İklim Saati. Geri sayım, iklim haftasının sona ereceği 27 Eylül tarihine kadar görülebilecek. Sanatçılar, saatin aynı yerde ya da kentin başka bir noktasında kalıcı olarak sergilenmesini de hedefliyor. Sanatçılardan Gan Golan, bundan tam iki yıl önce kızı dünyaya gelip de baba olduğunda bu projenin fikir olarak doğduğunu söyledi. Golan, bir aktivist ve sanatçı olan Andrew Boyd’a birlikte çalışmayı teklif etti ve ikili projelerini hayata geçirdi. 

Kaynak: NY Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.