Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Okullar kapalı kaldıkça çocuklar çalışmaya zorlanıyor – Hindistan’ın çöplükte çalıştırılan çocukları

Dünya genelinde çok sayıda çocuk, koronavirüs salgını sebebiyle okulları açılmayınca çalışmak zorunda kaldı. New York Times gazetesinin muhabirleri Jeffrey Gettleman ve Suhasini Raj, Hindistan’ın Tumakuru şehrini ziyaret ederek bölgede çalışmaya zorlanan çocukların hikayesini ve yaşadıklarını yazdı. Gettleman ve Raj’ın haberinden öne çıkan kısımları sizin için derledik.

Dünyanın dört bir yanında yüz binlerce çocuk, ailelerinin geçimine katkıda bulunmak için çok az bir ücret karşılığında ve çoğu zaman tehlikeli koşullarda saatlerce çalışıyor. Hindistan’ın Tumakuru şehrinin eteklerindeki Devaraj Urs’da toplu konut apartmanlarının önünde her sabah bir grup çocuk sokağa dökülüyor. Bu çocuklar okula gitmiyor. Sırt çantaları veya kitapları yerine taşıdıkları plastik torbalar var.

Yaşları 6 ile 14 arasında değişen bu çocuklar ebeveynleri tarafından, geri dönüştürülebilir plastik toplamaları için kırık cam ve betonlarla dolu çöplüklerde dolaşmaya gönderiliyor. Saatte birkaç sent kazanıyorlar; çoğu eldiven ve maske de takmıyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve diğer gelişmiş ülkeler çevrimiçi eğitimin etkililiğini tartışırken fakir ülkelerdeki yüz milyonlarca çocuk bilgisayar veya internetten yoksun oldukları için eğitim alamıyor. Gelişmekte olan ülkelerin hemen hemen hepsinde koronavirüs salgını nedeniyle okulların kapatılması, ucuz işgücü sağlayan çocukların sokaklarda çalıştırılmasına sebep oldu. 

Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerine göre, birkaç ay içinde dünya genelinde en az 24 milyon çocuk koronavirüs salgını nedeniyle okulu bırakarak çalışma hayatına girebilir. 

Çocuk işçiliği, yaklaşmakta olan küresel bir felaketin yalnızca bir parçası. BM yetkililerine göre, Afrika ve Asya’da küçük kız çocukları zorla evlendiriliyor. Uganda’dan gelen veriler, salgın döneminde genç yaşta hamile kalan kız çocukların sayısının arttığını gösteriyor. Kenya’daki sivil toplum kuruluşları ise ülkedeki birçok ailenin genç kızlarını maddi destek sağlamaları için seks işçiliğine yönlendirdiğini belirtiyor.

Hindistan hükümeti koronavirüsle mücadele kapsamında, yoksul ailelerin çocukları için açılan “erken çocukluk gelişim merkezlerini” de kapattı. Hindistan’da son yıllarda ülke çapında bir milyondan fazla yardımlaşma ağı kurulmuştu. Bu ağ sayesinde milyonlarca küçük çocuğa yiyecek, aşı, giysi, eğitim ekipmanı gibi olanaklar sağlanıyordu.

Hindistan, 1,3 milyar nüfusu ve ucuz işgücüne bağımlılığı nedeniyle halihazırda ciddi bir çocuk işçiliği sorunuyla karşı karşıya. Ülkedeki havai fişek ve sigara fabrikalarıyla birlikte birçok tekstil atölyesi ucuz işgücü oldukları için genellikle çocukları çalıştırıyor.  

Hindistan’da 200 milyondan fazla çocuk evlerinde

Pek çok uzman, çocukların okulu bırakıp para kazanmaya başladıklarında onları okula geri götürmenin çok zor olacağının altını çizerken Hindistan’da alınan son karara göre, ilk ve orta okullar süresiz olarak kapatıldı. Bu da 200 milyondan fazla çocuğun evde olmak zorunda kalacağı anlamına geliyor.

Hükümet yetkilileri, koronavirüsün kendilerine çok az seçenek bıraktığını, çocukların sosyal mesafe ve temizlik kurallarına genellikle uymadığını ve bu sebeple okulların kapalı olması gerektiğini söylüyor. Ülkedeki çocuk hakları aktivistleri ise okulların kapalı kalması yönündeki kararın bu kadar az tartışılmasının gerçek dışı olduğunu ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yle birlikte diğer üst düzey bakanların umrunda olan tek şeyin ekonomi olduğunu öne sürüyor.

UNICEF yetkilileri, Hindistan’da aile şirketi veya çocuk oyunculuğu gibi özel durumlar haricinde 14 yaşın altındaki çocukların çalışmasının yasak olduğunu ancak salgın nedeniyle teftişlerin daha az yapıldığını ve bu sebeple yasal olmayan yollarla çocuk işçi sayısının arttığını belirtiyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.