Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı hakkındaki raporuna göre enerji tesisleri zamanında teslim edilmeyerek hastaneler zarara uğratıldı fakat herhangi bir yaptırım uygulanmadı

Sayıştay‘ın Sağlık Bakanlığı’na dair 2019 yılı denetim raporunda Adana, Elazığ, Eskişehir, Isparta, Kayseri, Manisa, Mersin, Ankara ve Bursa şehir hastanelerine, elektrik tasarrufu için doğalgazdan elektrik enerjisi üreten trijenerasyon tesislerinin zamanında teslim edilmediği ortaya konuldu. Rapora göre, 90 gün ek süre verilmesine rağmen yine zamanında teslim edilmeyen veya geç teslim edilen tesisler hakkında idare tarafından herhangi bir yaptırım uygulanmadı.

Her hastanenin büyüklüğü ve sahip olduğu teçhizat sebebiyle farklı trijenerasyon tesisleri kullanılacağı, bu sebeple tasarrufun hastaneden hastaneye değişeceği söylenen raporda, eğer tesisler zamanında kurulmuş olsaydı ortalama yüzde 25 ila yüzde 30’luk bir enerji tasarrufu sağlanacağı belirtildi.

Raporda, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne talep değerinden çok daha küçük bir tesisin kurulduğu da vurgulandı: ”Yapılan incelemede, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne kurulan trijenerasyon sisteminin ihale dokümanına uygun olmadığı ve bu hususun 3. aşama için hazırlanan Yapım İşleri Alt Kabul Komisyonu Mekanik İşler Raporu’nda tespit edildiği anlaşılmıştır.”

“Ticari alan olarak gösterilmeyen alanlarda şirketler ticari faaliyet gösteriyor”

Sayıştay, bazı şirketlerin tesislerde ticari faaliyet için belirlenen alandan daha fazla alanda ticari faaliyette bulunduğunu fakat kullanım bedelinin yeniden gözden geçirilmediğini tespit etti. Ankara Şehir Hastanesi sözleşmesinde “Şirket, Yatırım Dönemi içinde Tesisler’de İdare tarafından onaylanmış vaziyet planına uygun olarak Ticari Faaliyetler’i yerine getirmek için 10 bin metrekarelik Ticari Alan’ı inşa etmekle yükümlüdür” hükmü bulunması rağmen, yapılan incelemelerde şirketin yüzde 39 daha büyük bir yerde, yani toplam 13 bin 936 metrekarelik alanda ticari faaliyette bulunduğu anlaşıldı. Rapora göre şirketler iç ticari alanlar için 3 milyon TL, dış ticari alanlar için ise 7 milyon TL’yi TÜFE ve ÜFE oranlarını dikkate alarak ödemekle yükümlü.

“Tıbbi ekipman hastanelere teslim edilmedi”

Sayıştay, 1 Şubat 2019 tarihinde açılan Ankara Şehir Hastanesi’ne maddi değerleri çok yüksek olan (22 milyon TL) Da Vinci robot ile eximer cihazının, 31 Ocak 2019 tarihi itibarıyla teslim edilmediğini tespit etti. Yapılan denetimler sonucunda Ankara Şehir Hastanesi’nde görevli şirketin kullandığı bir depoda, idareye teslim edilmemiş tıbbi ekipman bulunduğunun ve bu ekipmanın bir kısmının Mersin Şehir Hastanesi‘nden getirildiğinin ortaya çıktığı da rapordaki detaylar arasında yer aldı.

“Ankara Şehir Hastanesi’nde şartnameye uymayan ekipman kullanılıyor”

Bursa ve Ankara şehir hastanelerinin ihale dokümanları incelendiğinde, belgelerde ayrıntılı düzenlemelere yer verilmediği için hastanelere yetersiz ekipman sağlandığı ortaya çıktı. Sayıştay, işitme kaybı testi için temin edilen “sessiz kabin” isimli cihazların fonksiyonları tam yerine getiremediğini ve değiştirilme koşulu ile alınmasına rağmen değiştirilmediğini belirledi. Bunun dışında Ankara Şehir Hastanesi’nde şartnameye uymayan başka ekipmanın da kullanıldığı da ortaya çıktı.

Ankara Şehir Hastanesi’nin ikinci, üçüncü ve dördüncü aşamalarının planlanan tarihlerden geç tamamlanması sebebiyle buraya taşınacak diğer hastanelerin taşınamadığı ve dolayısıyla görüntüleme ve laboratuvar hizmetlerinin daha yüksek fiyatlardan uygulandığı belirtildi: “Hastane geç teslim edildiği için idare aynı işlem için daha fazla para harcamak zorunda kalmıştır. Ayrıca Ankara Şehir Hastanesi’ne taşınan hastaneler adına, hasta kabulüne son verdiği tarihten itibaren 2019 yılında toplam 1.613.186,40 TL elektrik faturası ödenmiştir.”

Raporda, yüksek fatura bedelinin sebebinin, devri beklenen taşınabilir tıbbi cihazların kapatılan hastanelere ait binalarda tutulmaya devam etmesi olduğu vurgulandı.

“Turistlerden alınacak 51 milyon TL borç var”

Sayıştay raporunda, sağlık sigortası bulunmayan ve vatandaşı oldukları ülke ile Türkiye arasında sosyal güvenlik anlaşması bulunmayan turistlerin, Türkiye’de tedavi görmeleri sonucu ortaya çıkan borçlara ilişkin herhangi bir denetim mekanizması olmadığı için, idare tarafından borç takibi ve tahsilinin yapılamadığı belirtildi. Rapora göre bu turistlerden alınacak para yaklaşık 51 milyon TL.

Sayıştay’a göre, şehir hastaneleri 2019 yılında ödeneğin yaklaşık 33 milyon TL üzerinde harcama yaptı.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler