Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadıköy Kurbağalıdere’deki temizliğin büyük bir kısmı bitti – Esnaf memnun, balıkçılar şikayetçi: “Dere doğallığını kaybetti, kanal oldu”

Haber: Sema Kızılarslan & Fazıl Alp Akiş

İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki Kurbağalıdere, 2000’li yıllardan beri yoğun koku ve kirliliğiyle gündeme geliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Kurbağalıdere’nin ıslahı için 2010 yılında başlattığı çalışmaların neredeyse sonuna gelindi. Sema Kızılarslan ve Fazıl Alp Akiş, Kadıköy’de yurttaşlara Kurbağalıdere’deki çalışmayı nasıl bulduklarını sordu.

Kadıköy, Ataşehir, Ümraniye ve Üsküdar’dan geçen 29 kilometre uzunluğundaki Kurbağalıdere, 2000’li yılların başından beri yoğun koku ve kirlilik nedeniyle gündemdeydi. Kurbağalıdere’de düzenleme çalışmaları İBB tarafından 2010 yılında başlatılmıştı. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kurbağalıdere’deki ıslah çalışmalarıyla ilgili son durumu dün (8 Ekim) sosyal medya hesabından paylaştı. 

Derenin yanındaki Yoğurtçu Parkı’nda yürüyüş ve spor yapan yurttaşlar, derenin etrafındaki çalışmalardan sonra bölgede güvenlik açısından da büyük gelişme olduğunu, çevredeki park alanlarını artık daha çok kullandıklarını söyledi. Kurbalığdere esnafı da “Eskiden burada koku vardı. Şimdi misafir ve müşterilerimiz memnun. Suyun eski kötü kokusundan eser yok” dedi.

Kurbağalıdere’nin diğer tarafında bulunan balıkçılar ise çalışmalardan memnun olmadıklarını söyledi. Çalışmada çıkan atıklar derenin sonuna döküldüğü için tekneleri ile aylardır işe çıkamadıklarını anlatan balıkçılar, “Bu çalışma başladığından beri buradayız. Biz yıllardır buradayız ama bir değişiklik göremiyoruz. Dün yağan yağmurdan sonra eskisi gibi oldu. Bir ayda çözülmesi gereken sorun yıllardır aynı seyirde devam ediyor. Teknelerimiz kanalın içinden geçemiyor. Çalışmadan arta kalan toprak ve taşlar suyun derinliğini azalttı. Tekneler geçerken alta vuruyor. İşe çıkamıyoruz. Bizim için hiçbir şey çok güzel olmadı” dedi.

Balıkçıların, yağmur sonrası Kurbağalıdere’de çektiği fotoğraflar:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.