Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Soldan iki aday arasında seçim yapmak istemediği için sandığa gitmeyen seçmen, CTP’nin Akıncı’yı desteklemesiyle seçime daha çok ilgi gösterebilir” – Sinan Dirlik yorumluyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 11 Ekim’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. 18 Ekim’deki ikinci tur seçimlerde Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve KKTC Başbakanı Ersin Tatar ile bağımsız aday ve halihazırdaki KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yarışacak. Cumhurbaşkanı adayları Tatar ve Akıncı, ilk turda en çok oyu alan üçüncü parti olan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yetkilileri ile 13 Ekim’de (dün) görüşerek destek istedi. CTP yönetimi, Parti Meclisi toplantısı sonrası yaptığı açıklamayla Mustafa Akıncı’ya desteğini açıkladı.

CTP’nin Akıncı’ya destek açıklamasının seçimin seyrini nasıl etkileyeceğini Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Sinan Dirlik yorumladı.

Dirlik, Mustafa Akıncı’nın CTP tarafından desteklenmesinin solun seçime iki adayla girmesi sebebiyle kırgınlık yaşayan sol seçmen için moral olabileceğini söyledi. Sol seçmenin soldan iki aday arasında seçim yapmak istemediği için sandığa gitmediğini belirten Dirlik, bu gelişmeyle seçime ilginin artabileceğini sözlerine ekledi. 

İlk turda seçime gitmeyen yüzde 42’lik seçmen kitlesinin önemli bir bölümünün de sağ seçmen olduğunu vurgulayan Dirlik, bu seçmen kitlesinin bir kısmının da Türkiye’de ikamet ettiğini ve önümüzdeki pazar gününe kadar olan süreçte Tatar’ın kendi seçmen kitlesini sandığa götürmek için çabalayacağını belirtti.

“Türkiye’nin tavır konusunda net bir tercih yapması gerekiyor”

“Türkiye’nin cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar’ı açıktan desteklemesinin dünyada KKTC’nin Türkiye’nin alt bir yönetimi olduğu tartışmalarını güçlendireceğini” belirten Dirlik, Ankara’nın “Ben seçtirdim” veya “Bana rağmen seçildi” tavrı ile “Ben Kıbrıslı Türkler’in seçimine, özgür iradesine müdahale etmiyorum, saygı duyuyorum” tavrı arasında net bir karar vermesi gerektiğini söyledi.

Sinan Dirlik ile söyleşimizin tamamı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.