Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Futbol medyası, karanlık ilişkiler ve çeteleşmenin üzerine neden gidemiyor?

Medya ombudsmanı Faruk Bildiricikişisel blogunda yayımladığı yazısında, Türkiye’deki futbol dünyası ile futbol medyası ilişkilerindeki çıkar organizasyonlarının oluşumu ve futbol menajerlerinin takımlara müdahaleleriyle ilgili iddiaları değerlendirdi.

Üç yıl önce, futbol yorumcusu ve eski hakem Erman Toroğlu‘nun katıldığı bir programda kurduğu, “Bu milli takım menajerlerin milli takımı… Bu milli takım Ahmet Bulut‘un milli takımı” cümlesini, 2014 yılında futbol yorumcusu Sergen Yalçın‘ın bir televizyon programında Ahmet Bulut’un Beşiktaş’ın transfer politikasında etkili olduğunu söylediğini ve futbol yorumcusu Rıdvan Dilmen‘in TFF‘yi de hedef alan iddialarını hatırlatan Bildirici, “Futbolcu menajerlerinin futbol takımlarının transfer politikaları ve kulüpler üzerinde etkili oldukları konusunda zaman zaman başka iddialar da atıldı ortaya. Ama her seferinde iddialar, suçlamalar aynı akıbete uğradı. Konuşuldu konuşuldu, ciddi biçimde üzerinde durulup incelenmeden geçti gitti. Bütün bunlar olup biterken futbol medyası ne yaptı dersiniz? Onca internet sitesi, spor kanalları, futbol programları, gazetelerin futbol sayfalarında bu iddiaların üzerinde hemen hiç durulmadı. Gazeteciliğin işlevinin öne sürülen bu iddiaların aydınlatılması, varsa karanlık ilişkilerin ortaya çıkarılması olduğu unutulmuş gibi davranıldı” dedi.

Bildirici, “Peki ortaya saçılan bunca iddiaya, ipucuna, bizzat işin içinde olan kişilerin açıklamalarına rağmen futbol medyasının hemen hiçbir iddianın, suçlamanın üzerine gitmemesinin nedeni ne olabilir?” sorusuna yanıt aradığı yazısında, futbol medyasının “köşe başlarının tutulmuş” olduğunu söyledi:

“Bu durum sadece medya kuruluşlarının güç odakları karşısında zayıflamasından, siyasi iktidarın futbolu da dizayn etmeye çalışmasından ve futbol medyasının gazetecilik reflekslerinin zayıflamasından kaynaklansa en azından bazı suçlamaların, iddiaların üzerine gidilir, araştırılırdı. Ama gördüğüm kadarıyla neredeyse hiçbir karanlık olayın perde arkası yazılmıyor, aydınlatılmıyor. Gazetecilik bilinciyle hareket edilmiyor. Geriye başka bir neden kalıyor, futbol medyasının köşe başlarını tutmuş olanların bu ilişkilerin içerisinde olması! Bazı futbol yazar ve yöneticileri iddia edildiği gibi çıkar ortaklıkları kurmuş, menajerler ve kulüp yöneticileriyle içli dışlı ilişkiler içine girmiş, bu tür ilişkilerden besleniyor olabilirler.”

Yazınının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.