Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li seçmenler siyasi kutuplaşmanın ve koronavirüs salgınının gölgesinde sandık başına gidiyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) seçmenler, giderek derinleşen siyasi kutuplaşmanın ve yaklaşık sekiz aydır devam eden koronavirüs salgınının etkisi altında, önümüzdeki dönem Beyaz Saray’da Donald Trump’ı mı, yoksa Joe Biden’ı mı görmek istediklerine karar vermek için sandık başına gidiyor. Hem Trump hem de Biden, pazartesi günü seçim kampanyalarının son adımlarını attı ve kritik eyaletlerde seçmenlere seslendi. Koronavirüs salgınının en önemli gündem maddelerinden biri haline geldiği ABD’deki başkanlık seçiminin kazananı belirlenirken ekonomi, ırkçılığa ve siyahlara yönelik polis şiddetine karşı protestolar, halk sağlığı krizi gibi meselelerin de önemli rol oynaması bekleniyor. 

Koronavirüs salgınının da etkisiyle, bu seçimlerde ABD’de rekor denebilecek sayıda seçmen oyunu erkenden kullanmayı tercih etti. 3 Kasım Salı günü sandık başına gidip kalabalığın içinde olmak ve virüs bulaşma riskini almak istemeyen yaklaşık 100 milyon seçmen oyunu erkenden kullandı. Neredeyse 60 milyon ABD’li seçmen ise oy pusulalarını posta yoluyla gönderdi. 

Denver, Detroit ve diğer bazı şehirlerde ve başkent Vaşington DC’deki işletme sahipleri, sandıkların kapanmasının ardından geleceğini tahmin ettikleri sivil kargaşaya karşı hazırlanıyor, pencere ve camlarını kontrplaklarla kapatıyor. Bazı valiler, ABD Ulusal Muhafızları’ndan, kargaşa anında müdahaleye gereksinim duyulması ihtimaline karşılık hazır beklemelerini istedi. 

Twitter ve Facebook, erken seçim zaferi ilan eden gönderileri işaretleyecek 

Sosyal medya şirketleri Twitter ve Facebook, ABD’deki başkanlık seçimi ve adaylar hakkında yapılan ve resmi sonuçlar açıklanmadan zafer ilan edilen paylaşımlara “uyarı etiketleri” ekleyeceklerini açıkladı. Twitter’da seçim gününün akşamından başlayarak yeni ABD başkanının resmen açıklandığı ana kadar sürdürülecek önlemler, takipçilere paylaşımların resmi kaynaklardan aktarılan bilgiyle uyumlu olup olmadığını gösterecek. Kullanıcılar, “Bu bilgiye resmi kaynaklarda yer verilmemiş olabilir” ya da “Bu bilgi resmi kaynaklar tarafından daha farklı aktarıldı” şeklinde etiketler görecek. 

Facebook da haber kaynağında yayımlanan ABD’deki başkanlık seçimiyle ilgili içerik ve paylaşımlar arasında sonuçlar netleşmeden zafer ilan ettiğinden şüphelenilenleri işaretleyecek. Sosyal medya platformu, “Oylama Bilgi Merkezi” başlıklı bir sekmede güncel sonuçları anbean paylaşacaklarını açıkladı. Facebook ayrıca, seçim günü oy kullanmaya giden seçmenlere baskı uygulama ya da fikirlerini değiştirme gibi amaçlarla yapılan paylaşımları kaldıracaklarını, oylama süresince paylaşımları sıkı bir şekilde takip edeceklerini duyurdu. 

Başkanlık yarışının galibi ister Trump ister Biden olsun, uzmanlar doların uzun vadede güçleneceğini düşünmüyor 

Birçok para birimi karşısında yakın zamanda yakaladığı sıçrayışa rağmen ABD Doları’nın endeksi, mart ayında ulaştığı en yüksek seviyeden yaklaşık yüzde 9 daha düşük. Dolar, 2017’den bu yana en kötü yılını geçiriyor. 

Piyasadaki pek çok yatırımcı ve uzman, anket sonuçlarına göre oyların çoğunluğunu alması beklenen, Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden’ın seçimi kazanmasının dolar üzerindeki baskıyı artıracağını düşünüyor. Yatırımcılar, Biden’ın başkanlık koltuğuna oturduğu takdirde uygulayacağı, salgından etkilenen ve işini kaybeden ABD vatandaşlarına yönelik güçlü mali teşvik de dahil ekonomi politikalarını “dolar için kötü haber” olarak yorumluyor. 

Dört yıl daha Trump liderliğinde yönetilecek bir ABD’de de doları nasıl bir gelecek beklediği belirsiz. Trump’ın Çin’e yönelik kavgacı tavrının devam etmesi doların cazibesini bir süre için artırsa bile uzmanlar, bu gibi kazanımların devam eden negatif ABD reel getirileri karşısında güçsüz kalmasından endişe ediyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.