Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanlığı: “Koronavirüs test kitleri yeterli numune ile test edilmedi, hata payı barındırma olasılığı yüksek”

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs test kitleriyle ilgili yeni bir duyuru yaptı ve kullanılan test kitlerinin yeterli sayıda klinik numune ile test edilmediğini, hata payı barındırma olasılığı olduğunu açıkladı.

Temmuz ayında testlerin güvenilirliğinin yüzde 40 olduğunu ve Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Daire Başkanı Selçuk Kılıç’ın görevden alındığını haberleştirmiştik. Sağlık Bakanlığı tarafından bugün internet sitesinde yapılan açıklamayla test kitlerinin güvenilirliğinin yeterli sayıda numune ile test edilememesi ve hata payı barındırma olasılığı nedeniyle eksik olduğu belirtildi. Bununla birlikte test kitleri için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı’nından ön izin alınması şart koşuldu.

Test kitleri ön izne bağlandı

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kovid-19 tanısında kullanılan test kitlerinin, yeni geliştirilmiş olması ve yeterli sayıda klinik numune ile test edilmemesi gibi teknik güçlüklere bağlı olarak, belirlenen güvenlik aralığından daha yüksek hata payı barındırma olasılığı nedeniyle halk sağlığının korunması ve Kovid-19 pandemisinin yayılmasının önüne geçilebilmesi için bu tanı kitlerinin Ürün Takip Sistemi (ÜTS) kayıtları Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığının (TİTCK) ön iznine bağlanmıştır.”

Ürün analizi için gerekli numune miktarlarının sıralandığı açıklamada şirketlerden, antikor testi için 200, antijen testi için 300, ELISA testi için 300, PCR testi için 300, LAMP testi için 300, Kovid-19 swap-numune alma çubuğu analizi için 300 ve Kovid-19 VTM-Viral numune taşıma ortamı analizi için de 300 adet numune istendi. Ürünlerin elden teslim edileceği ve test süresinin üç hafta ile sekiz hafta arasında olacağı duyuruldu.

Temmuz ayında duyurmuştuk

Temmuz ayında Medyascope’ta yaptığımız haberde testlerin güvenilirliğinin yüzde 40 olduğunu ve Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Daire Başkanı Selçuk Kılıç’ın görevden alındığını haberleştirmiştik. Bunun üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca iddiayı yalanlamış, testlerin doğruluğunun yüzde 90’ın üzerinde olduğunu söylemişti. 

Bunun yanı sıra, Türkiye’de kullanılan koronavirüs test kiti hazırlanırken şart olan izolasyon aşamasının maliyeti azaltmak için atlandığını ortaya çıkarmıştık.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.