Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Myanmar seçimlerini Suu Çii yönetimindeki NLD kazandı, ordu tarafından desteklenen ana muhalefet partisi sonuçlara itiraz etti

Myanmar’da 8 Kasım Pazar günü yapılan seçimleri, iktidardaki Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi’nin (NLD) kazandığı açıklandı. NLD mecliste 346 sandalye elde ederken ordu tarafından desteklenen Birlik İçin Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP) 25 sandalye ile en çok oy alan ikinci parti oldu. USDP, seçimlerde usulsüzlük yapıldığını öne sürerek oyların tekrar sayılmasını istedi.

Uzun bir süredir askeri yönetim altında olan Myanmar’da, geçen pazar günü (8 Kasım) düzenlenen ve yaklaşık 37 milyon seçmenin oy kullandığı seçimlerde 90’dan fazla siyasi parti ve yaklaşık yedi bin aday, Senato ve Temsilciler Meclisi koltukları için yarıştı.

Myanmar Seçim Komisyonu (UEC) tarafından açıklanan resmi sonuçlara göre, seçimleri Aung San Suu Çii liderliğindeki NLD kazandı. 642 sandalyeli Myanmar Ulusal Meclisi’nde 346 sandalyeyi kazanan NLD, sonuçlarla birlikte hükümet kurabilecek çoğunluğa ulaşırken Myanmar ordusu tarafından desteklenen USDP, kazandığı 25 sandalye ile en çok oy alan ikinci parti oldu. Ülkenin Şan eyaletindeki etnik grupları temsil eden Demokrasi İçin Şan Milletleri Partisi (SNLD) ise 15 sandalye kazanarak üçüncü sırada yer aldı.

Ülkenin yeni devlet başkanı, Senato ve Mecliste yapılacak oylamayla belirlenecek.

Aung San Suu Çii

Myanmar ordusuna bağlı ana muhalefetteki USDP ve partiyi destekleyen çeşitli gruplar, seçimlerde usulsüzlük yapıldığını öne sürerek seçim sonuçlarının gerçeği yansıtmadığını ve oyların tekrar sayılması gerektiğini belirtti. 

NLD sözcüsü Myo Nyunt ise Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği demeçte, “İnsanlar NLD’nin tek başına iktidar olabilmesi için yeterli oyu alması gerektiğini fark etti. Bu Myanmar’da yaşanan siyasi çatışmayı en aza indirmeye yardımcı olacak” dedi.

Siyasi analist Khin Zaw Win, sivil hükümet ve ordu arasındaki güç paylaşımına dayanan bir hükümet yapısıyla yönetilen Myanmar’ın, ileride daha karmaşık bir hale geleceğini ve bu durumun, seçim komisyonunun “yetersiz kişilerle” doldurulmasının bir sonucu olarak ortaya çıkacağını söyledi. Ancak birçok diğer uzman, NLD’nin seçimlerde diğer partilere oranla çok daha fazla sayıda oy aldığını ve herhangi bir usülsüzlük yapılmış olmasının neredeyse imkansız olduğunu belirtti.

NLD taraftarları seçim zaferini kutlamak için sokaklara çıktı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi de seçim sonuçlarının ardından komşuları Myanmar ile “geleneksel dostluk bağlarını” güçlendirmeyi dört gözle beklediğini söyleyerek, Suu Çii‘yi kişisel Twitter hesabından tebrik etti.

1,5 milyon seçmenin oy kullanması engellendi

Myanmar Seçim Komisyonu tarafından geçen ay yapılan açıklamada, güvenlik kaygısı sebebiyle 1,5 milyondan fazla kayıtlı seçmenin oy kullanım hakkının iptal edildiği belirtilmişti. Hukukçular ve siyasi analistler, etnik grupların oy kullanma haklarının ellerinden alınmasını iktidardaki NLD’nin seçimleri kazanmak için uygulamaya koyduğu bir taktik olarak yorumlamıştı.

Oy iptalleriyle Myanmar’da yaşan 1,5 milyon seçmen oy kullanma haklarından mahrum bırakıldı. Geçen ay oyları iptal edilen etnik grupların yanı sıra, sınır dışı edilen bir milyon kadar Rohingya Müslümanı da Myanmar seçimlerinde oy kullanamadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.