Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ecosav kurucu ortağı Ali Can İzgi: “Geliştirdiğimiz yöntem ile tarımda kimyasal ilaç kullanımını azaltmak mümkün”

Son yıllarda Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ile elde edilen tohumlar ve tarım ürünleri üzerinde kullanılan aşırı kimyasal ilaçlama toplum sağlığını doğrudan tehdit ediyor. Domates ve kültür mantarı, kimyasal ilaçlamanın en çok yapıldığı ürünlerin başında geliyor. Antalyalı makine mühendisi Ali Can İzgi ve Prof. Dr. Fedai Erdel’in bu sorundan hareketle geliştirdiği Ecosav adlı cihaz, kimyasal ilaç kullanımına gerek kalmadan mantar ve domates üretimini mümkün kılıyor.

Selçuk Ada‘nın sorularını yanıtlayan İzgi, “Tarımda en büyük tehlike aşırı kimyasal ilaçlama. Çiftçi, mahsullerini sinek, böcek, kelebek gibi zararlılardan korumak için ilaçlama yapmak zorunda fakat aşırı ilaçlama insan sağlığını tehdit ediyor. Bize gelen talep üzerine bütün dünyadaki domates ve mantar üreticilerine problem olan tuta kelebeği ve zararlı sinek türleri üzerinde çalışmaya başladık. Geliştirdiğimiz cihaz ile tuta kelebeğine karşı yüze yüz başarılı olduk. Mantar üretiminde ise 14 farklı zararlı sinek türüne karşı cihazımız etkili oldu” dedi.

Ürettikleri cihaz ile organik tarıma olanak sağladıklarını, domates ve mantar üretiminde daha az koruyucu ilaç kullanımına olanak sağladıklarını söyleyen İzgi şöyle devam etti: “Mantar üretiminde zararlı olan 16 farklı sinek türü var. Üretici mantarı korumak için çeşitli kimyasal ilaçları kullanıyor ama bunların birçoğunun mantar üretimiyle ilişkisi yok. Üretmiş olduğumuz cihaz Ecosav ile mantarı sinekten kesin olarak koruyoruz. Üreticiyi hem kimyasal ilaç masrafından tasarruf ettirmiş olduk hem de üretici daha kaliteli mahsül elde etmiş oldu. Organik tarıma destek olmak için farklı meyve ve sebzelerde çalışmalarımız devam ediyor.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.