Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’deki Kamu Hastanelerinde Kürtaj Hizmetleri 2020 Araştırması sonuçlandı: “Yasal kürtaj hakkına ulaşılamıyor”

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi tarafından yürütülen ve bu yıl ikincisi düzenlenen “Yasal Ancak Ulaşılabilir Değil: Türkiye’deki Kamu Hastanelerinde Kürtaj Hizmetleri Araştırması”nın 2020 yılı sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre Türkiye’nin 56 ilinde devlet hastanelerinde isteğe bağlı kürtaj hizmeti verilmiyor.

Araştırmada, gizli müşteri anketi uygulaması ile toplam 518 kamu hastanesi arandı, bu hastanelerin 295’i ile görüşüldü. Sonuçlar 2016 yılında yapılan araştırma ile karşılaştırıldığında, kürtaj hizmeti sağlayan hastane sayısında ciddi bir düşüşün yaşandığı görüldü. 2016 yılında yapılan aynı araştırmaya göre isteğe bağlı kürtaj hizmeti vermeyen hastane oranı yüzde 12 iken 2020’de bu oran yüzde 54’e yükseldi. Sadece tıbbi zorunluluk halinde kürtaj hizmeti sağlayan hastanelerin oranı 2016’da yüzde 78 iken, bu oranın 2020 yılında yüzde 14’e düşmesi dikkat çekti.

Rapor, Kadir Has Üniversitesi, Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mary Lou O’Neil ve Kadir  Has Üniversitesi Proje ve Etkinlik Koordinatörü Deniz Altuntaş’ın katılımıyla çevrimiçi yapılan toplantıda açıklandı. Araştırmada gizli müşteri anketi uygulaması ile Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan ve Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ne (MHRS) göre kadın hastalıkları ve doğum bölümü bulunan 504 kamu hastanesi ve 14 şehir hastanesi arandı. Toplam 518 hastane ile iletişime geçildi. 223 hastaneye ise telefonlara cevap vermemeleri nedeniyle ulaşılamadı.

“İsteğe bağlı kürtaj hizmeti sağlamayan kamu hastaneleri hakkında önemli bulgular”

Araştırmada 295 kamu hastanesi ile görüşüldü. Bu görüşmelere göre sadece 10 hastane isteğe bağlı kürtaj hizmetini, herhangi bir şart koşulmadan sağlıyor. İsteğe bağlı kürtaj hizmeti sağlamayan veya net bilgi vermeyen kamu hastanelerinden alınan yanıtlar şöyle:

  • 55’i “yasak veya yasal değil”, 28’i “yapılmaması doktorun tercihi”, 11’i “devlette yasak”, 36’sı “devlette yapılmıyor”, 4’ü “prosedür/kural böyle”, 4’ü “üst merci tarafından onaylanmıyor”, 2’si “özelde de yaptıramazsın”, 1’i “günah”, 8’i “koronavirüs yüzünden yapılmıyor”, 3’ü “ekipman yok”, 9’u “anestezi uzmanı yok”, 7’si “ameliyathane kapalı”.

Araştırmaya göre 63 kamu hastanesi kürtaj olmak isteyenleri başka hastaneye yönlendirdi. 14 hastane ise telefonu araştırmacıların yüzüne kapattı. 

“Hastanelerin yüzde 54’ünde isteğe bağlı kürtaj hizmeti sağlanmıyor”

Araştırmaya göre, kadın hastalıkları ve doğum bölümü bulunan kamu hastanelerinin yalnızca yüzde 3’ünde isteğe bağlı kürtaj hizmeti veriliyor. Yüzde 5’inde kürtaj hizmeti “isteğe bağlı şartlı bir şekilde” sağlanırken, yüzde 54’ünde ise isteğe bağlı yapılmıyor.

Araştırmada hastanelerin yüzde 14’ü sadece tıbbi zorunluluk durumunda kürtaj hizmeti verdiğini ifade etti. Hastanelerden yüzde 5’i kürtaj hizmeti ile ilgili bilgi vermedi, yüzde 19’u ise bölüm ya da doktorun olmadığını söyledi. 

“İstanbul’da isteğe bağlı hizmet verilmiyor”

“Türkiye’deki Kamu Hastanelerinde Kürtaj Hizmetleri Araştırması” sonuçlarına göre, Batı Marmara’da iki, Batı Anadolu’da iki, Akdeniz’de bir, Batı Karadeniz’de bir, Kuzeydoğu Anadolu’da bir, Ortadoğu Anadolu’da iki, Güneydoğu Anadolu’da bir olmak üzere toplam 10 hastanede isteğe bağlı kürtaj hizmeti veriliyor. 

Ege, Doğu Marmara, Orta Anadolu ve Doğu Karadeniz’de isteğe bağlı hizmet verilmiyor. İstanbul’da da isteğe bağlı hizmet veren hastane bulunmuyor.

“56 ilde isteğe bağlı hizmet yok”

Araştırmaya göre, Adana, Afyonkarahisar, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yozgat ve Zonguldak olmak üzere 56 ilde devlet hastaneleri isteğe bağlı kürtaj hizmeti vermiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.