Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kore, işgal altında olduğu 1910-1945 yılları arasında cinsel istismara uğrayan kadınlar için Japonya’dan tazminat talep ediyor

Güney Kore’de bir mahkeme Japonya’nın, İkinci Dünya Savaşı’nda Japon askerler tarafından cinsel istismara uğrayan 12 Güney Koreli kadına tazminat ödemesine hükmetti. Bu karar iki ülke arasında diplomatik bir kavganın fitilini ateşlerken Japonya hükümeti tarafından sertçe eleştirildi.

1910-1945 yılları arasında Japonya tarafından işgal edilen Kore Yarımadası’nda 200 binden fazla kadın Japon askerleri tarafından seks kölesi olarak kullanıldı. Japon askerlerince fuhuşa zorlanan ve cinsel istismara uğrayan çoğunluğunu Koreli kadınların oluşturduğu “rahatlatıcı kadınlar” Japonya’dan resmi bir özür bekliyor. 

Güney Kore ve Japonya, istismar mağduru kadınlara tazminat ödenmesi için 2015’te anlaşma imzalamıştı. Anlaşma dahilinde Japonya’nın istismar mağdurlarından özür dilemesine ve hayatta kalan kadınları desteklemek amacıyla oluşturulan fona 9 milyon dolar tahsis edilmesine karar verilmişti. 

Japonya, sorunun iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri normalleştiren 1965 anlaşması kapsamında çözüldüğünü ve iki ülkenin, 2015’te yapılan anlaşmayla bu sorunu “geri dönüşü olmayan bir şekilde” sona erdirmeyi kabul ettiğini belirtti.

Buna karşın alt kademe bir mahkeme olan Seul Merkez Bölge Mahkemesi, kadınlara karşı yapılanların insanlığa karşı suç olduğunu vurgulayarak Japonya’nın kadınların her birine 100 milyon won (91 bin ABD Doları) ödemesine hükmetti ve sözleşmelerin hiç kimsenin tazminat talep etme hakkını engellemeyeceğini söyledi.

Japonya Kabine Genel Sekreteri Katsunobu Kato, kararın kabul edilemez olduğunu belirterek Seul’ü gerekli önlemleri almaya çağırdı. Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Takeo Akiba da Güney Kore Büyükelçisi Nam Gwan-pyo’yu kararı “protesto” etmeye davet etti.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmedi ancak Büyükelçi Nam, kararın Japonya ile diplomatik bağları üzerinde “istenmeyen bir etkiye” sahip olmasını önlemek için çaba göstereceğini söyledi.

İstismara uğrayan kadınların avukatlığını yapan Kim Kang-won, mahkemeden çıkan karar karşısında derinden etkilendiğini belirterek, “Müvekkillerim tazminattan çok Japonya’dan gelecek özrü önemsiyor ve bir daha böylesine bir vahşetin yaşanmaması için Japon halkının yaşananları bilmesi gerektiğini düşünüyor” dedi.  

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler