Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Altı gazetede aynı haber, aynı “güzelleme” ama imzalar farklı

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici kişisel blogunda yayımladığı yazısında, gazetelerin ortak manşetlerle çıkmasının dikkat çektiğini ama aslında iç sayfaların da ortak haberlerle kaplı olduğunu belirtti.

“Altı gazetede aynı haber, aynı ‘güzelleme’ ama imzalar farklı” başlıklı yazısında Bildirici, “Haberlere muhabir imzası konulması ‘özel haber’ olduğunu gösterir. Fakat bu haberler birbirinin aynı. Hatta metnin kökeni aynı elden çıkmış gibi. Hangi kaynaktan alındığını anlamak için haberleri tek tek taradım. Hürriyet, Sabah, Posta, Türkiye, Akşam ve Milliyet gazetelerinin haberlerinde bu bilgilerin nereden alındığına ilişkin tek bir sözcük bile yoktu. Kaynak göstermemişlerdi! Bu kadar gazetecinin aynı gün aynı bilgilerle aynı haberi yazmalarının tek açıklaması olabilir, bir yerlerden bülten gönderilmiş olması. Muhtemelen Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bülten göndermiştir; gazeteciler de bültenin üzerinde biraz oynayıp, orasını burasını düzeltip sorgulamaya, araştırmaya gerek görmeden ‘özel haber’ gibi yayımlamışlardır! Ancak kaynağını ve bülten olduğunu belirtmeden haber yazmak gazetecilik açısından yanlış. Haberin temel unsurlarının eksik olması bir yana, okuru kandırmak anlamına gelir” dedi.

Faruk Bildirici’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.