Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etti: “Herkes birbiriyle ittifak yapabilir, ittifaklar bugünün konusu değildir”

Haber: Özgür Özdemir & Okan Yücel

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu Saadet Partisi’nin yeni genel merkez binasında ziyaret etti. İki lider ve heyetleri arasındaki görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Görüşmenin ardından Ali Babacan ve Temel Karamollaoğlu ortak basın toplantısı düzenledi. İki lider görüşmenin içeriğine dair fazla bilgi vermezken ülke gündemine ilişkin soruları yanıtladı. Karamollaoğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk’ü ziyaret etmesiyle alevlenen ittifak tartışmalarını değerlendirirken Habertürk TV’de söylediği “AK Parti’yle ittifak yapılabilir mi? Yapılabilir. Hangi şartlarda? Doğru bulmadığımız politikalarını değiştirmesi şartıyla” sözlerine de açıklık getirdi.

“Herkes birbiriyle ittifak yapabilir”

Karamollaoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi: “Herkes birbiriyle ittifak yapabilir. Sayın Cumhurbaşkanı’nın diğer siyasi parti liderleriyle görüşmesinin doğru olduğunu ifade ettim. İttifak ve koalisyonu birbirinden ayırmak lazım. Koalisyon icraat için var. İttifak ise belli prensipler dahilinde partilerin bir araya gelmesidir ve seçime münhasırdır. Yönetime ait bir içeriği yoktur. Bizim şu an bir numaralı meselemiz Türkiye’de kutuplaşmanın önlenmesi ve bunun için de bugünkü başkanlık sisteminin değişmesidir. Bu başkanlık sistemi fayda yerine zarar getirdi. Özellikle de partili başkanlık sistemi Türkiye’yi kutuplaştırdı. Bunun değiştirilmesi önemli. Türkiye’de adalette sıkıntı var. Bu kanunlardan kaynaklanmıyor. İktidardakilerin adalet anlayışından ve yaklaşımından kaynaklı.”

“İttifak tartışmaları bugünün gündemi değil”

Saadet Partisi lideri, ittifak görüşmeleri hakkında da “Seçim sathı mailine girilmeden ittifak konuları gündemde olmaz. Bu mesele üzerinde fikir beyan edilebilir ama ittifaklar seçim ittifakı olduğu için seçim sathı mailine girdikten sonra atılacak bir adımdır. Ancak partilerin birbirleriyle daha yumuşak irtibat sağlamaları, dirsek temasında bulunmaları, fikir alışverişi yapmaları tabidir. Onun dışında ittifakların konuşulması çok da büyük bir anlam ifade etmiyor ve bugünün gündemi de değil” diye konuştu. 

“Erdoğan, Türkiye’nin gerçeklerinden iyice uzaklaştı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Bazı dostlar, bugün de geldi yanıma, diyorlar ki dükkanlar kapanıyor, şirketler kapanıyor. İşte, açıklıyorum rakamı. Kapanan falan yok” sözlerini değerlendiren Ali Babacan, “Bu sözler, Sayın Erdoğan’ın Türkiye’nin gerçeklerinden iyice uzaklamış olduğunun ilk ifadesi değil. Esnaf yakın tarihin en zorlu dönemini yaşıyor. Dünya bu sorunları aşabilmek için esnafa doğrudan destek verdi. Ancak bizim hükümetimiz bu desteği sağlayamadı. Şu an Türkiye’de mutlu olan bir toplum kesimi yok” dedi. Aynı açıklamaya ilişkin Karamollaoğlu şunları söyledi:

“Bu hükümetin en başarılı tarafı, olanı görmemek. Olanı görmemek onları rahatlatıyor ama bu, vatandaşın rahatlığı anlamına gelmiyor. İnsanlar bir araya gelmeyecek, kafeler, lokantalar çalışmayacak dedikten sonra ‘Kapalı işyeri yoktur’ demenin mantığını da anlamakta zorlanıyorum.”

“Ümit ediyorum ki bu buluşmalar ve değerlendirmeler başka zamanlarda ve yerlerde devam edecek”

Karamollaoğlu, iki parti heyetinin yaptığı görüşmenin içeriği için ise şöyle konuştu: “Ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntıları beraber değerlendirdik. Ümit ediyorum ki bu buluşmalar ve değerlendirmeler başka zamanlarda ve yerlerde devam edecek. Ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntıları bildiğimiz için hepimizin bu sıkıntılardan kurtulma adına düşünceleri ve politikaları var. Siyasi partilerin de bu konuda fikir alışverişinde bulunmaları en tabi davranışlarıdır.”

“Türkiye’nin çok ciddi bir yönetim zihniyeti sorunu var”

Ali Babacan da ileride bu görüşmelerin devam edeceğini vurgulayarak, “Yeni genel merkeze hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdik. Aralık ayındaki ziyarete de iadei ziyaret niteliği taşıyor. Saadet Partisi önemli ilkeleri ve gelenekleri olan bir siyasi parti. Ülkemizin pek çok meselesini beraber istişare etmemiz büyük önem taşıyacak. Bugünkü yönetim artık ülkenin problemlerine çözüm üretemiyor. Siyasal şiddet tekrar günlük literatüre girdi. Ülkenin uluslararası itibarı zedelenmiş durumda ve uzunca süredir devam eden bir ekonomik krizin tam ortasındayız. Ülkemizde işsizlik çok ciddi bir sorun ve yoksulluk hızla artıyor. Aynı zamanda Türkiye’nin çok ciddi bir yönetim sistemi sorunu ve yönetim zihniyeti sorunu var. Bütün bu konuları heyetlerimizle beraber değerlendirdik. Bundan sonraki süreçte de yakın bir istişare halinde olmayı istediğimizi ifade ettim” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.