Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FETÖ tutuklusu Azeri milyarder Mübariz Mensimov’un altı gemisi Zeytinburnu açıklarında aylardır bekletiliyor, 60’tan fazla denizci gemilerde mahsur

İstanbul Zeytinburnu açıklarında 14 aydır gümrüğe girmek için bekleyen Shovket Alekperova gemisinin yedi kişilik mürettebatı, sağlık sorunları ve yiyecek sıkıntısı içinde karaya ayak basacakları günü bekliyor. Medyascope’tan Hazar Dost, Shovket Alekperova gemisinin mürettebatıyla, yaşadıkları sorunları konuştu. 

‘‘14 aydır buradayız, sadece hastaneye giderken karaya ayak bastım’’

Azerbaycanlı Aziz Bedirov, kimyasal yük gemisi olan gemide 14 aydır mahsur kalmış durumda. Şirkette parası olduğunu ve parasını alana kadar gemiden ayrılmayacağını belirten Bedirov, ‘‘Diğer arkadaşlarım da ben de paramızı almak istiyoruz. Ne hükümet ne de şirket bizim mağduriyetimizi çözmek için uğraşıyor’’ dedi.  

Bedirov, geminin gümrüğe alınmamasının nedenine dair ise ‘‘Şirket gümrük ücretini de bizim maaşlarımızı da ödemiyor’’ diye konuştu. Bedirov ve diğer altı arkadaşı, erzaklarının bir ara bittiğini fakat şimdi şirket yetkililerinin haftalık erzak gönderdiğini söyledi.

Geminin yanaştığı ilk günlerde 12 kişi olan mürettebattan kaptan da dahil olmak üzere beş kişi ayrılmış.  Bedirov, gemide kalmalarının sebebini, “Bizim baktığımız ailemiz var. Parayı onlara harcıyoruz. Gidecek bir yerimiz yok. Aşçıbaşımız öğrenci. Gemide okul parasını kazanmak için çalışıyordu. Şimdi okuluna gidemedi’’ diyerek açıkladı. 

Bedirov, yedi aydır karaya ayak basmadığını, en son hastaneye kaldırıldığı zaman karayı gördüğünü anlattı. Salgın boyunca gemide kalmış olmanın kendisi ve arkadaşları için oldukça zorlayıcı olduğunu belirten Bedirov, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Neredeyse hepimizde sağlık sorunları başladı. Benim dişim ağrıyor, gece uyuyamıyorum. Birinin ayağı ağrıyor, birinin sırtı. Sağlık durumumuz kötü. Sorunlarımızı gemide bulunan eczanedeki ilaçlar üzerinden çözmeye çalışıyoruz. Biraz daha idare edebiliriz.” 

Bedirov, gemide yaşamanın zor olduğunu ama bir şekilde idare ettiklerini belirtirken, anne ve babasının hasta olduğunu fakat onları göremediğini söyledi. Mürettebattan bazılarının ailesi salgından etkilenirken bazıları geçirdikleri 14 ayda yakınlarını kaybetmiş. 

Aileleriyle 14 aydır sadece telefonla iletişim kuran mürettebat, şirket yetkilileriyle sorunun çözülmesi için defalarca görüşmüş. Fakat yöneticiler, şirket sahibi Mübariz Mensimov’un FETÖ’den tutuklu olmasından kaynaklanan sorunlar olduğunu, kısa zamanda krizin çözüleceğini söylemiş. 

Şirketten alacaklarını almadan gemiden inmeyeceklerini söyleyen mürettebat, ‘‘Gemiden inersek, ülkemize gönderileceğiz. Buradan alacaklarımızı belki alamayacağız. O yüzden direnebildiğimiz kadar direneceğiz’’ dedi.

Mağdur olanlar sadece Shovket Alekperova gemisindekiler değil. Mübariz Mensimov’a ait beş gemi daha Zeytinburnu açıklarında bekliyor. 60’tan fazla kişinin mağdur olduğunu belirten Bedirov, sorunlarının bir an önce çözülmesini istedi.  

Azeri milyarder Mübariz Mensimov’un, pek çok gemisi bulunuyor. Türkiye’deki yatırımlarıyla da bilinen Mensimov, 2020’nin Mart ayından bu yana FETÖ üyeliği nedeniyle tutuklu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler