Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Süper Lig’de 23. hafta: Kim bu Boupendza?

Süper Lig’de 23. hafta, bu akşam (4 Şubat) oynanan maçlarla sona erdi. Haftanın kapanış maçında Trabzonspor, Denizlispor’u 1-0 ile geçerek yükselişini sürdürdü. Zorlu Hatayspor deplasmanından 2-1’lik galibiyetle dönen Fenerbahçe liderliğini sürdürürken Galatasaray, evinde ağırladığı son şampiyon Başakşehir’i 3-0’la geçerek zorlu Kadıköy deplasmanı öncesi moral depoladı. Beşiktaş ise Antalyaspor deplasmanından 1-1’lik skorla döndü.

Kim bu Boupendza?

Hatayspor’un 24 yaşındaki Gabonlu forveti Aaron Boupendza, bu sezon 20 maçta attığı 16 golle hem takımını sırtladı hem de gol krallığında zirveye yerleşti. En dipten zirveye çıkan Boupendza’nın hikayesini, Medyascope’tan Ali Macit ve Kubilayhan Kavrazlı derledi. 

Aaron Boupendza, 7 Ağustos 1996 tarihinde Gabon’da doğdu. Futbol hayatına ülkesinin takımlarımdan Mounana’da başlayan Boupendza, 2015 yılına kadar farklı yaş kategorilerinde Mounana forması giydi. Gösterdiği iyi performansla kulübün as takımına kadar yükselen oyuncu, çıktığı altı karşılaşmada attığı altı golle dikkatleri üzerine çekti. 

Boupendza, Mounana’da gösterdiği performansla, Afrikalı oyuncuları keşfedip vitrine sunmasıyla ünlü Fransa Ligue 1 temsilcilerinden Bordeaux’nun yetkililerinin gözünden kaçmadı. Bordeaux, 2016 yılında Boupendza’yı transfer etti. Ancak 20 yaşında Fransa’nın yolunu tutan Gabonlu, Bourdeaux’da forma şansı bulamadı.

Bordeaux, ilk sezonunda Boupendza’yı rezerv takımı Bordeaux B’de kullanırken burada çıkmış olduğu 20 karşılaşmada sekiz gol atan forvet oyuncusu, 2017-2020 yılları arasında da dört ayrı kulübe kiralık olarak gönderildi.

Kiralandığı kulüpler ve kayıp sezonlar

Boupendza, Bordeaux tarafından ilk kiralandığı kulüp olan Fransa Ulusal 3. Lig ekibi Pau FC’de başarılı sayılabilecek bir sezon geçirdi. 21 kez formasını terlettiği Pau FC’de 15 gol kaydeden Boupendza, bir sonraki sezon Fransa Ulusal Lig 2 takımlarından Gazelec’e kiralandı. Ancak Gabonlu forvet, Gazelec’de gol sevinci yaşayamadan Bordeaux’ya geri döndü.

Bir sonraki sezonun ilk yarısında Fransa Ulusal 3. Lig takımlarından Tours’a kiralanan Boupendza, forma giydiği 12 maçta üç kez gol sevinci yaşadı.

Bordeaux tarafından son olarak Portekiz 2. Lig ekiplerinden Feirense’ye kiralanan oyuncu, kariyerindeki düşüşe bir türlü engel olamadı. Gabonlu forvetin kiralık sözleşmesi, “disiplinsiz ve uygunsuz” davranışları sebebiyle henüz yarım sezon dolmadan feshedildi. Boupendza böylece dördüncü kez Bordeaux’ya döndü.

Boupenzda, basına verdiği demeçlerde Portekiz’de yaşadığı kötü günlerin sebebinin “yabancı bir kültüre ve yabancı bir dile alışırken yaşadığı zorluklar” olduğunu söyledi.

Bordeaux, Gabon’dan büyük ümitlerle kadrosuna kattığı Boupendza’nın gösterdiği performansa ve disiplinsiz davranışlarına daha fazla dayanamadı. Fransız kulübü, 2020 yılının temmuz ayında yaptığı açıklamayla oyuncuyla karşılıklı olarak anlaşıldığını ve sözleşmesinin feshedildiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, Boupendza’nın profesyonellikle uyuşmayan davranışlarının, alınan fesih kararında etkili olduğu vurgulandı ve oyuncuya kariyerinin devamında başarılar dilendi.

‘’Profesyonel bir şekilde davranmadım”

Boupendza, ülkesinin basınına verdiği bir röportajda, Fransız kulübünde geçirdiği günlerde yaptığı hataların sorumluluğunun kendisinde olduğunu söyledi: “Profesyonel bir şekilde davranmadığım zamanlar oldu. Farkında olmadığım sakatlıklar da oldu ve bütün bunlar kariyerimde ilerlememi yavaşlattı. Yaşadığım bu dönem de hayatın bir parçası. Ancak ben daha güçlü bir şekilde geri döneceğimden eminim.”

Zirveye yolculuk 

Aaron Boupendza’nın kariyerinde zirve yaptığı dönem Türkiye’ye gelişiyle başladı. 2020-2021 sezonu başında Hatayspor tarafından yaklaşık 300 bin euro karşılığında transfer edilen Boupendza, tüm Süper Lig seyircilerini kendisine hayran bıraktı. Boupendza, sezonun ilk dokuz maçında oyuna yedek kulübesinde başladı. Bu süre içerisinde sadece üç gol atan oyuncunun kaderi Ankaragücü maçı ile birlikte değişti. Hatayspor Teknik Direktörü Ömer Erdoğan, Göztepe maçında da Boupendza’ya ilk 11’de şans verdi. Boupendza, bu maçtan sonra ilk 11’in vazgeçilmez ismi oldu. İlk 11 başladığı 13 karşılaşmada fileleri 13 kez havalandıran Boupendza, gol sayısını 16’ya yükselterek kısa bir süre içinde gol krallığında zirveye yerleşti. 

Fırtına gibi esen Gabonlu forvet, sezon içinde tarihi bir başarıya da imza attı. Hatayspor’un Antalyaspor’u deplasmanda altı gol ile geçtiği karşılaşmanın ilk 37 dakikasında dört gol atan Boupendza, Süper Lig’de bu başarıyı gösteren dördüncü oyuncu oldu. 

Boupendza son olarak, Süper Lig’in 23. haftasında oynanan Hatayspor-Fenerbahçe maçında attığı golle, dikkatleri üzerine çekmeye başardı. 

Medyascope’un, “Taraftarlar takımlarının ilk devre performanslarını değerlendiriyor” serisindeki Hatayspor bölümünü buradan okuyabilirsiniz.

Süper Lig’de 23. haftanın puan durumu ve alınan sonuçlar şöyle:  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.