Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Derbiye doğru: Fenerbahçe-Galatasaray

Türkiye’nin en çok ilgi çeken futbol müsabakası için ilk düdük 6 Şubat Cumartesi akşamı 19.00’da çalacak. “Kıtalararası derbi” olarak bilinen, 2020-21 sezonunun 23. haftasındaki Fenerbahçe-Galatasaray derbisi, şampiyonluk yolunda da büyük bir öneme sahip. Derbinin öne çıkanlarını, istatistiklerini ve takımların son durumlarını, Medyascope’tan Ali Macit ve Kubilayhan Kavrazlı inceledi.

Kadıköy’deki Fenerbahçe-Galatasaray rekabeti

Fenerbahçe ve Galatasaray, Fenerbahçe Stadı’nın yeniden hizmete girdiği 1982 yılından itibaren 57 maç yaptı. Geride kalan karşılaşmalarda ev sahibi ekip 29, konuk ekip ise 10 galibiyet aldı. İki ekip, 18 maçta da puanları paylaşmak zorunda kaldı.

Kadıköy’de Fenerbahçe’nin attığı 111 gole, Galatasaray 68 gol ile cevap verdi.

Fenerbahçe’nin Kadıköy’deki son galibiyeti 2016’da

Fenerbahçe, Kadıköy’de Galatasaray’ı en son 20 Kasım 2016 tarihinde oynanan karşılaşmada mağlup edebilmeyi başardı. Hollandalı yıldız Robin van Persie’nin atmış olduğu goller ile Galatasaray’ı 2-0’lık skorla geçen Fenerbahçe, o tarihten bu yana Galatasaray’ı evinde yenemiyor. Fenerbahçe, bu süre içinde evinde oynanan üç karşılaşmada iki beraberlik ve bir mağlubiyet aldı.

Galatasaray, seri yapmak istiyor

Galatasaray, geçen sezon 23 Şubat 2020 tarihinde Kadıköy’de oynanan derbide Fenerbahçe’yi 3-1 mağlup ederek 21 yıldır galibiyet yüzü göremediği deplasmandan üç puanla dönmüştü. Bu sezonun başında olaylı bir şekilde takımdan ayrılan Max Kruse’nin penaltı golüyle öne geçen sarı kanaryalar, Ryan Donk’un kafa golüne engel olamamış ve soyunma odasına beraberlik ile gitmek zorunda kalmıştı. Galatasaray, karşılaşmanın ikinci yarısında Radamel Falcao’nun penaltı golü ile öne geçmiş, skoru belirleyen golü ise uzatma dakikalarında Henry Onyekuru kaydetmişti. Fatih Terim’in öğrencileri, bu sezon da galibiyet alarak Kadıköy’de üst üste ikinci kez kazanmanın planlarını yapıyor.

Erol Bulut, Galatasaray’a karşı evinde hep kazanıyor

Erol Bulut, teknik direktörlüğünü yaptığı takımların ev sahipliğinde oynanan dört karşılaşmada da Galatasaray’ı mağlup etmeyi başardı. Yeni Malatyaspor’un başında Galatasaray’ı iki kez konuk eden Erol Bulut, bu karşılaşmalarda 2-1 ve 2-0’lık skorlar ile mutlu sona ulaştı. Ardından kariyerine Alanyaspor ile devam eden Erol Bulut, 2-0 ve 4-1 gibi skorlar ile Galatasaray’ı yine evine eli boş gönderdi.

Onyekuru, Kadıköy’ü boş geçmiyor

Galatasaray’ın Nijeryalı yıldızı Henry Onyekuru, Fenerbahçe deplasmanında çıktığı iki karşılaşmada da fileleri sarstı. 2018-1019 sezonunun ikinci yarısında Kadıköy’de oynanan derbide skoru 1-0’a getiren golü atan Onyekuru, Galatasaray’ın galibiyete ulaşmasını sağlayamamıştı. Onyekuru, yaklaşık bir sene sonra yine gol atarak Galatasaray’ın Kadıköy’de 21 yıllık kazanamama serisinin bozulmasında önemli bir faktör olmuştu. Fatih Terim’in Kadıköy deplasmanında en büyük kozu yine Henry Onyekuru olacak.

Dünya yıldızı Mesut Özil’in ilk derbisi

Fenerbahçe’nin ara transfer döneminde İngiltere’nin Arsenal takımından kadrosuna kattığı yıldız futbolcu Mesut Özil, ilk derbisine Galatasaray karşısında çıkacak. Mesut, Real Madrid ve Arsenal formaları giydiği dönemde Galatasaray ile üç kez karşılaştı. Mesut Özil’in oynadığı takımlar sahadan iki kez galibiyet ile ayrılırken Galatasaray bir galibiyette kaldı. Mesut, bu maçlarda iki asist katkısı sağladı.

Younes Belhanda, Fenerbahçe’ye kaybetmiyor

2017 yaz transfer döneminde Galatasaray kadrosuna katılan Younes Belhanda, Fenerbahçe’ye karşı yedi maça çıktı. Belhanda, bu karşılaşmalarda altı beraberlik ve bir galibiyet alarak Fenerbahçe’ye karşı yenilgi yüzü görmedi. Galatasaray’ın Faslı 10 numarası, oynanan yedi derbide beş sarı kart gördü, ikisinde de sarılar kırmızıya dönüştü.

Ali Koç, ilk galibiyetini almak istiyor

Ali Koç, Fenerbahçe başkanlığı yaptığı üçüncü sezonunda beşinci Galatasaray derbisine çıkacak. Bu karşılaşmalarda henüz galibiyet ile tanışamayan Ali Koç, geçen sezon kaybedilen 3-1’lik maç ile birlikte mağlubiyet de yaşadı. Koç’un yeni Fenerbahçesi’nin aklında oynanacak bu karşılaşmada galibiyetten başka bir şey bulunmuyor.

Lig maçları

Fenerbahçe ve Galatasaray arasında yeni adıyla Ülker Stadı’nda yapılan 37 lig maçından 23’ünü Fenerbahçe, altısını ise Galatasaray kazandı. Bu müsabakalarda Fenerbahçe, Galatasaray kalesine 74 gol atmayı başardı. Galatasaray ise Fenerbahçe ağlarını 36 kez sarsabildi.

Kadıköy’de oynanan son derbi karşılaşması ise Galatasaray’ın 3-1’lik galibiyeti ile sona erdi. Fenerbahçe şu ana kadar yalnızca dört maçta gol atamadı.

Fenerbahçe, Galatasaray’ı konuk ettiği karşılaşmaların sadece dördünde rakip ağları sarsamadı. Sarı-lacivertliler, Kadıköy’de oynanan 57 karşılaşmanın 53’ünde Galatasaray’a en az bir gol atmayı başardı. Galatasaray ise oynanan bu karşılaşmaların 40 tanesinde gol atabildi, 17’sinde de sahadan gol atamadan ayrıldı.

Kıtalararası derbide, gol sesi çıkmayan müsabaka sayısı bir elin parmaklarından daha az. Bugüne kadar oynanan 57 karşılaşmanın 53’ünde 0-0’lık skora rastlanılmadı.

Eksikler

Lider Fenerbahçe, derbiye önemli eksiklikler ile çıkacak. Fenerbahçe, Süper Lig’de bu sezon oynadığı futbol ve attığı goller ile dikkat çeken Yunan futbolcu Dimitris Pelkas’tan sakatlığı nedeniyle yaralanamayacak. Fenerbahçe’de bunun yanı sıra yeni transfer İrfan Can Kahveci, Marcel Tisserand, Diego Perotti ve Sinan Gümüş’ün derbide forma giymesi beklenmiyor. Fenerbahçe’nin orta sahadaki en önemli futbolcusu olan Luiz Gustavo’nun durumu da henüz netlik kazanmış değil.  

Galatasaray’da yeni transfer Gedson Fernandes’in karantina süreci devam ettiği için derbide forma giymesi beklenmiyor. Galatasaray’ın Kolombiyalı forveti Falcao ise takımla antremanlara başladı. Öte yandan Oğulcan Çağlayan ve Sofiane Feghouli’nin de derbide forma giymesi beklenmiyor.

Dev derbi öncesi puan durumu

Fenerbahçe, derbi öncesi 48 puanla ligin zirvesinde yer alıyor. Galatasaray ise Fenerbahçe’nin üç puan gerisinde ve ikinci sırada. Sarı-kırmızılı ekip, Kadıköy’de Fenerbahçe’yi mağlup etmesi durumunda averaj farkı ile liderliği ele geçirecek.

Medyascope’un, “Taraftarlar takımlarının ilk devre performanslarını değerlendiriyor” serisindeki Fenerbahçe ve Galatasaray bölümlerini buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.